HAON - Jegyzet

2008.03.26. 07:01

Vedd át a céget fiam!

<p>Mind több úgynevezett „első generációs vállalkozónak” okoz komoly fejtörést, hogy ha nyugdíjba vonul, kire bízhatja rá nyugodt szívvel a „családi ezüstöt”. A kérdés sok családban mind sürgetőbb...</p>

Mind több úgynevezett „első generációs vállalkozónak” okoz komoly fejtörést, hogy ha nyugdíjba vonul, kire bízhatja rá nyugodt szívvel a „családi ezüstöt”. Minekutána a rendszerváltás éveiben leginkább az akkori negyvenes korosztálynak volt elég mersze, pénze és (élet)tapasztalata a saját lábra álláshoz, a közeljövőben az utódlás kérdése tömegesesen jelentkező probléma lesz.

Ismerek olyan cégtulajdonost, akinek az a legnagyobb bánata, hogy láthatóan egyik gyerekét sem érdekli a gazdaságnak az a szegmense, amire pedig a papa az életét tette fel.

Másokat az bánt, hogy bár a gyerek láthatóan ambícionálná a dolgot (értsd: a cégvezetés a maga külsőségeivel tetszene neki), azt a bizonyos szamárlétrát egyáltalán nem szeretné, és nem is hajlandó az aljáról kezdeni.

Megint mások azon keseregnek, hogy bár a gyerekük már x-edik éve óta ott lebzsel körülöttük a cégben, menedzseri kvalitásokat még a saját szülei sem tudtak felfedezni benne.

Ezzel szemben talán egy kezemen meg tudnám számolni azokat a cégvezetőket, akik hosszú évek alatt tudatosan, a gyereküket bevonva, vele együtt gondolkodva és közös döntéseket hozva készültek az „átadás-átvételre”.

Az ő gyerekük nem muszájból ment a közgázra „melegedni”, mint ahogy nem kényszerből öltötte magára az overált sem, amikor arról volt szó, hogy a műhelyben kell odatenni magát.

Azóta már ő jegyzi a céget, de a munkatársai meg se próbálják „bevinni az erdőbe”. Miért is tennék, hisz’ tudják, hogy jó gyerek; aki ráadásul nemrég éppen tőlük leste el a szakma fortélyait...

Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]

 

Maradjon családon belül a cégvezetés  A csillagok szerencsés együttállása kell ahhoz, hogy egy hazai kis- vagy középvállalkozásnál (kkv) az utódlás kérdése viszonylag simán megoldódjon.

Ne csak lógj az interneten: Több napos, sokrétű, szórakoztató programot szerveznek a debreceni könyvtárak az internezetés minél jobb megismerése érdekében a jövő héten.  

Botrány egy debreceni buszon – folytatás: Jelentkezett egy korábbi negatív „hősünk”: a férfi – legalábbis a Haon-nak telefonáló anya szerint – botrányt okozott egy buszjáraton múlt hétfő délután, amikor is a mobiltelefonját követelte a nőtől, azzal gyanúsítva meg őt, hogy tőle lopta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!