szívmelengető melódiák

2021.04.18. 22:03

A kreatív energiákat öntik maradandó formába

Magyar slágereket dolgoz fel a debreceni Iromba-projekt, videóik napról napra népszerűbbek.

Fotó: Iromba-archív

Cserháti, Kispál, Péterfy Bori, Somló Tamás és más hazai előadók, zeneszerzők népszerű produkcióit hallhatják új köntösbe bújtatva azok, akik felkeresik az Iromba közösségi oldalát. A zenei kezdeményezés Szamosközi Gergővel és Sóvágó Zsolttal az élen minden feldolgozáshoz más zenészeket hív meg, de vannak visszatérő közreműködők is. A további legfontosabb tudnivalókat az ötletgazdák mondták el nemrég a Naplónak.

– Ez a projekt 2020 nyarán indult abból a célból, hogy a jelenlegi megváltozott helyzetben is tudjunk zenélni, alkotni, és a kreatív energiákat is maradandó formába tudjuk önteni – kezdte Szamosközi Gergő. A zenekar összetétele állandóan változó, dalonként váltják egymást a zenészek és az énekesek. Hogy miért nem állandó zenészekkel dolgoznak, Sóvágó Zsolt magyarázta el. – Azt látjuk, hogy ez a fajta rotáció az állandó megújulás mellett viszonylag nagy közösségépítő erővel is rendelkezik. Kizárólag magyar dalokat dolgozunk fel, és törekszünk a sokszínűségre – részletezte. Beszélt arról is, hogy javarészt pozitív visszajelzések érkeznek mind a közönség, mind pedig a szakma részéről, emellett próbálják felvenni a kapcsolatot a dalok szerzőivel is publikálás előtt, akik szintén támogatják őket ebben.

– Ez a megerősítés jólesik, és biztosít minket arról, hogy van igény a munkánkra, így a jövőben is igyekszünk minél színesebb átiratokat készíteni – jegyezte meg.

Az Irombát vissza-visszatérő közreműködők is segítik, őket Szamosközi Gergő mutatta be. – Zenésztársaink közül meg kell említeni Szabó Zsoltot, aki basszusgitáron, illetve Sándor Balázst és Domán Lászlót, akik dobon segítették a feldolgozások létrejöttét. Emellett szeretnénk, ha idővel minden résztvevő visszatérne egy-egy dal erejéig – tudatta. Szamosközi Gergő kitért arra is, hogy a dalok egy részét az énekesek választják ki, de vannak személyes kedvencek is amelyeket mindenképp szeretnének eljátszani. Céljuk, hogy új köntösbe helyezve tegyék ezeket érdekessé, így öregbítve az eredeti szerzemények nagyságát. – A magyar dalok feldolgozásában rengeteg lehetőség rejlik – összegzett a debreceni zenész.

Sóvágó Zsoltot végül arról kérdeztük, számíthatunk-e élő zenére az Irombától a későbbiekben. – A projekt jellege miatt az online megjelenés az elsődleges és kézenfekvő, de nem tartjuk kizártnak, hogy a jövőben ezt élőben is a közönség elé vigyük – fogalmazott az ötletgazda.

SZD

Borítókép: Több visszatérő zenésszel dolgoznak együtt (balról: Sándor Balázs, Szabó Zsolt, Sóvágó Zsolt, Ludman Viktor, Szamosközi Gergő, Parádi László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!