gazdag életút

2021.03.23. 11:30

Liftben és taxiállomáson is vezetett le szülést a nádudvari életmentő

A közel négy évtizede szolgáló Bíró Gyula kisemberként tekint magára.

Fotó: Marján László

Bár már akkor sem volt vasúti személyforgalom a településen, de ő mégis a vonatozásnak köszönheti nád­udvariságát. Katonaként a szolnoki állomás peronjáról intett az ablakon át megpillantott, eladdig ismeretlen kedves, fiatal lánynak, hogy foglaljon neki egy helyet maga mellett. A hazaút végén pedig megkérdezte addigi beszélgetőtársától, hogy írhat-e neki levelet. Máig tartó boldog házasság lett belőle. Ám napjainkig sem volt zökkenőmentes az élete a ma már kétszeres nagypapának, az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) 37 évnyi munkaviszony után nyugállományba vonult, felsőfokú mentőápolói végzettséggel is bíró gépkocsivezetőnek.

A kis Gyuszika a berettyóújfalui kórházban látta meg a napvilágot, s szülei Bihartordára vitték haza, majd válásuk után édesanyja szüleihez költöztek Bakonszegre. Nősüléséig 11-szer költözött – többnyire nem jószántából. Hajdú-Bihar megye, különösen a Sárrét a szíve csücske. Mentősként szolgált a püspökladányi s a hajdúszobosz­lói állomásokon is, így azok vonzáskörzeteinek térképe a kisujjában van Szereptől Ebesig. Azóta viszont – immár 36 éve – egy helyen él feleségével: a szeretett Maros utcai otthonukban, Nádudvaron.

Fotó: Marján László

Bio-GPS volt gyermekként

Azt gondolja, a mentőkhöz való vonzódás a tudatalattijában élt gyermekkora óta. A 12 évvel fiatalabb öccse születésekor Bakonszegen őt küldték ki a főutcára várni az Újfaluból érkező mentőt, és előttük biciklivel tekerve, afféle bio-GPS-ként vezette őket a célig. Már akkor is tetszett neki a piros zászlós fehér autó, de azt nem gondolta, hogy három év múlva egy baleset miatt utasuk lesz. A hat hét mankózás során többször találkozott velük, majd rá négy évre ismét ők juttatták el a kórházba vakbélgyulladása miatt. Megtetszett Gyulának az a figyelmesség, segítőkészség, ahogy törődtek vele. Talán – elköszönve a fővárosi, munkásszállói életétől – ezért cserélte a sárga lámpás, nagy teherszállító autókat a kicsi kék lámpás NYSA 522 típusú mentőautóra, amit egyre modernebbek, kényelmesebbek, gyorsabbak követtek. Első ottani munkanapján egy idős kollégája így szólt hozzá: ha egy évet kibírsz, itt maradsz örökre. Bevált a jóslat!

Huszonötszörös „keresztapa”

Fotó: Marján László

Érthető módon a több ezer kivonulás alatt gyakorta hívták őket szüléshez is, de volt, hogy nem értek már be a kórházba. Huszonöt szülés aktív résztvevője volt munkája során: szülesztett mentőautóban, liftben s taxiállomáson is. Utólag visszagondolva is úgy érzi, jó döntés volt, bár nem a pénz tartotta őt a mentőszolgálatnál 37 évig. Ezért is vállalt „túlmunkát” klinikai házimentőn és orvosi ügyeleten. Ide havonta négy-öt alkalommal most is bedolgozik, amolyan „Gyuszi-dzsókerként”, hiszen mint nyugdíjas bármikor be tud ugrani a kollégák helyett. A családjának is sok lemondással járt hivatása: egy hónapban két, néha három hétvége is szolgálattal telt. Ám ezt gyermekei, Nóra és Nándor elfogadták, és feleségével, Julikával együtt mindig támogatták. – Nélkülük nem alakult volna így az életem! – vallja meghatottan.

Gyerekkora óta sok minden érdekli. Középiskolásként diszkókat tartott. 1978-ban végezte el a központifűtés-szerelő ipari iskolát, ám hamar a volán mögött találta magát az ÉPFU-nál (Építőipari Szállítási Vállalat). Buszon kívül minden járművet vezetett. A katonaságnál búvárkodott, ezáltal jutott el az Adriára is, s épített hidat a Tiszán. Elsősegélyt is oktatott évekig. Spirituális érzékenysége révén két reikitanfolyamot is elvégzett; annak tudását azóta is alkalmazza. Volt parlagfűgyűjtő verseny díjazottja, s szívesen motorozik: ami korábban a munkába járás eszköze volt, ma már csak hobbi.

A mentősök sosem a hálálkodásért teszik a dolgukat, de mint minden embernek, nekik is jólesik a dicsérő szó. 2018-ban az OMSZ fennállásának 70. évfordulója alkalmából „35 Év Hűséges Szolgálatért” díszoklevéllel tüntették ki – a mindezen idő alatt 750 ezer kilométert mentővel balesetmentesen vezető – Bíró Gyulát. Két évvel később Nád­udvar Város Önkormányzata emléklappal ismerte el a település egészségügyéért végzett áldozatos munkáját.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!