Hajdú-Bihar

2018.03.12. 14:46

Javulnak a szegénységi mutatók

Debrecen - A nyomor újratermelődésének megakadályozását várja a kormány egy most induló programtól.

Debrecen - A nyomor újratermelődésének megakadályozását várja a kormány egy most induló programtól.

– Minden tekintetben egyre kisebb a szegénység az országban. A roma családok esetében például felére csökkent az elmúlt években azok száma, akiknek nincs munkája – ismertette Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár azon a hétfői debreceni tanácskozáson, ahol egy most induló 3 éves felzárkóztatási programot mutattak be. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Árpád termében a kormány illetékese elmondta: a program egyik legfontosabb része, hogy rászorulókat is igyekeznek majd bevonni, ezért a problémákat feltáró fórumokat akarnak szervezni a megye számos településén. – A közös cél, a nyomor újratermelődésének a megakadályozása – jelentette ki.

Gyerekek, fiatalok segítése

Langerné Victor Katalin szerint „a szegénység ördögi körének megtörésének” az egyik leghatékonyabb eszköze az oktatás. Hangsúlyozta, hogy egy 40-50 négyzetméteres, rossz házban élő, 8-10 fős szegény család esetében egy embernek munkát adni csak pillanatnyi segítség. Ehelyett az egész családot, főleg a gyerekeket kell megmozdítani.

A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy Hajdú-Biharban jelenleg több telep rehabilitációs program zajlik. Olyan korábban uniós pénzből elindított felzárkóztató kezdeményezéseket, mint például a Hajdú-Biharban működő 9 darab Biztos Kezdet Gyerekházat, vagy a 3 roma szakkollégiumot már a magyar állam finanszírozza. (A jövő évtől a 26 tanodát is átvennék.) A Nő az esély program keretében jelenleg 16 debreceni roma nőt foglalkoztatnak idősotthonokban, gyermekvédelmi intézményekben – ismertette Langerné Victor Katalin.

Civilekre is számítanának

Az 56 millió forintból megvalósuló felzárkóztatási program keretében segítséget nyújtanának például a munkahely-kereséshez, javítanának az érintetettek egészségügyi állapotán és lakáskörülményein.

Fotó: Molnár Péter

Ozsváth Laura Katalin projektmenedzser arról beszélt, hogy a minden hátrányos helyzetű csoport felzárkóztatását célzó programba több civil szervezetet szeretnének bevonni. Az első ezzel összefüggő fórumot májusban akarják megtartani. A megyei önkormányzat bekapcsolódó munkatársai képzéseken vesznek majd részt – tette hozzá.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!