Hajdú-Bihar

2018.02.22. 08:25

Most dől el, kik közül választhatunk

Hajdú-Bihar - Még 11 napjuk van a választópolgároknak, hogy jelöltet ajánljanak.

Hajdú-Bihar - Még 11 napjuk van a választópolgároknak, hogy jelöltet ajánljanak.

Az április 8-i országgyűlési választásra egyéni választókerületi jelöltet március 5-én 16 óráig kell bejelenteni, az országos listát pedig másnap 16 óráig. Jelölt ajánlóíven ajánlható.

Dobi Csabától, a területi választási iroda vezetőjétől azt is megtudtuk: képviselőjelölt párt jelöltjeként vagy független jelöltként indulhat az egyéni választókerületben.

Átjelentkezés, mozgó urna

Két vagy több párt közös jelöltet is állíthat. Egy személy csak egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést; a jelöléshez legalább 500 választópolgár érvényes ajánlása szükséges. Pártlistát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a – lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő – választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókörben tartózkodik. A kérelemnek a helyi választási irodához április 6-án 16 óráig kell megérkeznie. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, a szavazás napján külföldön tartózkodó választó nyújthat be. A kérelemnek a helyi választási irodához március 31-én 16 óráig kell megérkeznie. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be legkésőbb április 6-án 16 óráig a helyi választási irodához, valamint április 8-án, legkésőbb 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

A szavazás módjai

A kampányidőszak április 8-án 19 óráig tart. A szavazás napján a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – kampánytevékenység nem folytatható, a szavazás napján választási gyűlés nem tartható, s politikai reklámot nem lehet közzétenni.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, míg a mozgásában korlátozott választópolgár mozgóurnát kérhet. A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön hazánk külképviseletein szavazhat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat. A magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazóköri névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő személy a lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

A levélben szavazók névjegyzékében szereplő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár (tipikusan a határon túli magyarok) levélben adhatja le szavazatát egy pártlistára.

Így lesz meg az eredmény

Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell tartani. Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább 5 százalékát nem érte el. Közös pártlista esetén ez a határ 10, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetében 15 százalék. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság legkésőbb április 14-én állapítja meg a választás egyéni választókerületi eredményét, a Nemzeti Választási Bizottság pedig legkésőbb április 27-én állapítja meg a választás országos listás eredményét.

Csaknem 434 ezren szavazhatnak

A február 20-i adatok szerint Hajdú-Biharban 433 ezer 886 választópolgár van, akiknek 466 szavazókört alakítanak ki. A Debrecenhez tartozó 3 választókerületben 222 ezer 215 választópolgár járulhat urnákhoz a 204 szavazókörben. A 4-es kerületben (berettyóújfalui székhellyel) 92 szavazókörben voksolhat a 69 ezer 188 választópolgár. A szoboszlói központú 5. kerületben 71 ezer 178 választót és 86 szavazókört tartanak nyilván, míg a 6-os kerületben (székhely: Hajdúböszörmény) a 71 ezer 305 választót 84 szavazókör fogadja április 8-án, vasárnap. Hazánkban az adott szavazóhelyiségben szavazni aznap 6-tól 19 óráig lehet.

Vass Attila


[related-post post_id="3771584"]

[related-post post_id="3769906"]

[related-post post_id="3772045"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!