Gazdaság

2018.11.27. 16:01

Jól használja Debrecen az uniós pénzt

Debrecen - Az angolok kilépése miatt 2021 után kevesebb pénzt, más hangsúlyokkal osztanak majd el Brüsszelből.

Debrecen - Az angolok kilépése miatt 2021 után kevesebb pénzt, más hangsúlyokkal osztanak majd el Brüsszelből.

A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban Debrecen a főváros után a legnagyobb uniós fejlesztési kerettel rendelkezik. A Településfejlesztési Programban 43,3 milliárd forintot használhatunk – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen az uniós pénzből megvalósuló és tervezett beruházásokról esett szó. A városvezető elmondta: a mostani időszakban Debrecen önkormányzata 101 pályázatot nyújtott be, 41,3 milliárd forintra. A város a gazdaságfejlesztés terén áll a legjobban, az összes pénz 65,5 százaléka erre megy. Fenntartható városfejlesztésre 13,6 milliárd forintot használnak, ez a keret 31,4 százalékát teszi ki. Kisebb programokra 1,3 milliárdot fordítanak. Papp László szerint a legnagyobb munka jelenleg a déli ipari területen zajlik, ahol nagyjából az év végére, jövő év elejére befejezik az infrastruktúra kialakítását.

Debrecen a „top” város

– Debrecen az európai uniós fejlesztési források felhasználását tekintve nagyon hatékony. Amennyiben azt vizsgálná az unió, hogy hol használják fel legjobban ezeket a forrásokat, akkor a mi a városunk a top kategóriában lenne – állapította meg a polgármester. Hozzátette: az Európai Unió 263 régiója közül tavaly az Észak-Alföld versenyképességi szempontból a 231. helyen állt. Néhány év múlva remélhetőleg ebben nagy előrelépés lesz. Az uniós gazdaságfejlesztési forrásoknak köszönhetően ugyanis Debrecen jelentős tőkevonzó képességet és sok ezer új munkahelyet tud majd felmutatni – fogalmazott Papp László.

Közlekedési fejlesztések

A városvezető hangsúlyozta: míg a 2007 és 2013 közötti időszakban az uniós pénzek elsősorban városfejlesztési célokat szolgáltak, addig most a gazdaságfejlesztés áll a középpontban. A 2021 és 2027 közötti időszakban Debrecenben a város- és a közlekedésfejlesztést kell majd a középpontba helyezni. Úgy vélte, ezekre elsősorban az új munkahelyek nyomán várható lakosságszám-emelkedés miatt lesz szükség.

Jó arányban használják

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője a tájékoztatón kiemelte, évente kétszer, háromszor szokott Debrecenben járni, és akkor mindig valami újat lát, vagyis ez egy dinamikusan fejlődő város. Ez elsősorban a tudatos város- és gazdaságfejlesztésnek, az uniós pénzek jó felhasználásának köszönhető. – Itt egyensúlyt találtak a közérzetjavító és a munkahelyteremtő beruházások között – jelentette ki.

Szerinte a globális versenyben Európa akkor tudja megőrizni a helyét, ha fenntartja az unión belüli együttműködést. Magyarország piaca az egyik legnyitottabb a szervezeten belül. A befektetők számára Debrecen akkor lehet vonzó, ha képzett munkaerő, korszerű infrastruktúra és innovációs potenciál is rendelkezésre áll. A város gazdaságfejlesztési programja pedig erre alapoz – mondta.

A képviseletvezető arról is szót ejtett, hogy a debreceni észak-nyugati gazdasági övezet közúti, vasúti és közműfejlesztésében is számolnak uniós pénzek felhasználásával.

Máshová kerülő hangsúlyok

Zupkó Gábor azt is elárulta, hogy Anglia kilépése miatt kevesebb pénzből lesz kénytelen gazdálkodni az Európai Unió 2021 és 2027 között, miközben többet akarnak költeni például ifjúsági programokra és kutatás-fejlesztésre. Így valószínűleg kevesebbet tudnak majd fordítani kohézióra, regionális fejlesztésekre és az agráriumra.

OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!