2020.07.23. 10:31
Ha sajtból van a Hold, akkor sajtból van a torta is?
Az ízletes, szájban omló sajttorta eredete görög, azonban szerte a világban megtalálható ez a csodás desszert minden süteményimádó legnagyobb örömére.
A sajttorta története és készítése
Bámulatos, hogy mennyire népszerű ez a sütemény, amely beutazta a földet és a mai napig hódít. Cukrászdákban, éttermekben, még élelmiszerüzletekben is kapható. A sajttortát a görög ókorban a sportolóknak készítették leginkább, mert a sajtból energiát tudtak nyerni a játékokhoz. Ami még ma is ugyanúgy megmaradt, mint a görög időkben az az, hogy akkoriban a menyasszonyok is sütöttek sajttortát. A mai napig a legtöbb esküvőn sajttortát szolgálnak fel.
Később a rómaiaknak köszönhetően Európa nagy részén megismerhették a sajttorta receptjét. Ők voltak azok, akik először módosításokat is végrehajtottak az alapreceptben.
Az angoloknál 1545-ben VIII. Henrik által kiadatták az első szakácskönyvet, amely tartalmazta a sajttorta receptjét.
A krémsajt felfedezésével a sajttorta berobbant az Egyesült Államokba is. Amíg a görögök ricotta sajtot használtak és mézet a sajttortához, addig az amerikai változatban a Philadelphia sajtok sütése terjedt el. Maga a torta nem is torta, hanem egy olyan pite, amely bizonyos fajta kéreggel rendelkezik.
Vannak sült és sütés nélküli sajttorták is. A sült sajttorták alapja egy tört kekszes rész, ahol a felaprított zab vagy oreos kekszeket jól lenyomják, hogy egysíkú legyen. Erre jön a krém, majd a díszítések. A krémsajt, tejszín, tojás és cukor keveréke már nem őrzi a régi, görög mintát. Ők még lisztből, mézből, búzából és sajtból készítették a sajttortát. Németországban a krémsajt helyett túrót alkalmaznak a sajttorta készítésekor. Ez egyfajta pudinghoz hasonló textúrát eredmenyez a torta krém részében. A görögök juhsajtot használnak ugyanennek az elérésére. A chicagói változat tejföllel készül, míg a St. Louis-i vajjal. A rengeteg fajta sajttorta ellenére a leginkább ismert íz a New York Cheesecake, ami tejvajjal, tejszínnel, farm tojásokkal, graham crackerrel készül, tetején áfonyával, tökpürével, makadámdióval, fehér csokival vagy egyéb feltéttel.
A haon.hu még 2014-ben írt egy egyetemista lányról, aki gasztroblogjával nyert népszerűséget. Íme az ő sajttorta receptje:
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Az elkészítés lépésről lépésre:
Hol kapható Philadelphia krémsajt kedvező áron? A hozzávalókhoz hozzájuthatunk kedvezményes áron is akár. Lapozzuk át az Aldi akciós újságot, hogy kíméljük pénztárcánkat.
Néhány válogatott sajttorta recept
Egy finom sajttorta szeletért nem kell a Holdig utazni. Egy meleg nyári napon akár otthonunkban is élvezhetjük a saját készítésű vagy vásárolt hideg falatokat.
Jó étvágyat!
(PR cikk)