Gasztronómia

2020.07.23. 10:31

Ha sajtból van a Hold, akkor sajtból van a torta is?

Az ízletes, szájban omló sajttorta eredete görög, azonban szerte a világban megtalálható ez a csodás desszert minden süteményimádó legnagyobb örömére.

A sajttorta története és készítése

Bámulatos, hogy mennyire népszerű ez a sütemény, amely beutazta a földet és a mai napig hódít. Cukrászdákban, éttermekben, még élelmiszerüzletekben is kapható. A sajttortát a görög ókorban a sportolóknak készítették leginkább, mert a sajtból energiát tudtak nyerni a játékokhoz. Ami még ma is ugyanúgy megmaradt, mint a görög időkben az az, hogy akkoriban a menyasszonyok is sütöttek sajttortát. A mai napig a legtöbb esküvőn sajttortát szolgálnak fel.

Később a rómaiaknak köszönhetően Európa nagy részén megismerhették a sajttorta receptjét. Ők voltak azok, akik először módosításokat is végrehajtottak az alapreceptben.

Az angoloknál 1545-ben VIII. Henrik által kiadatták az első szakácskönyvet, amely tartalmazta a sajttorta receptjét.

A krémsajt felfedezésével a sajttorta berobbant az Egyesült Államokba is. Amíg a görögök ricotta sajtot használtak és mézet a sajttortához, addig az amerikai változatban a Philadelphia sajtok sütése terjedt el. Maga a torta nem is torta, hanem egy olyan pite, amely bizonyos fajta kéreggel rendelkezik.

Vannak sült és sütés nélküli sajttorták is. A sült sajttorták alapja egy tört kekszes rész, ahol a felaprított zab vagy oreos kekszeket jól lenyomják, hogy egysíkú legyen. Erre jön a krém, majd a díszítések. A krémsajt, tejszín, tojás és cukor keveréke már nem őrzi a régi, görög mintát. Ők még lisztből, mézből, búzából és sajtból készítették a sajttortát. Németországban a krémsajt helyett túrót alkalmaznak a sajttorta készítésekor. Ez egyfajta pudinghoz hasonló textúrát eredmenyez a torta krém részében. A görögök juhsajtot használnak ugyanennek az elérésére. A chicagói változat tejföllel készül, míg a St. Louis-i vajjal. A rengeteg fajta sajttorta ellenére a leginkább ismert íz a New York Cheesecake, ami tejvajjal, tejszínnel, farm tojásokkal, graham crackerrel készül, tetején áfonyával, tökpürével, makadámdióval, fehér csokival vagy egyéb feltéttel.

A haon.hu még 2014-ben írt egy egyetemista lányról, aki gasztroblogjával nyert népszerűséget. Íme az ő sajttorta receptje:

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 365 g édes zabkeksz
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 625 g Philadelphia krémsajt (5 db 125 g)
  • 25 dkg cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 3 tojás
  • 75 g málna és 1,5 ek cukor.
  • Az elkészítés lépésről lépésre:

  • A zabkekszet aprítsuk morzsává és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kavarjuk össze a vajat és a kekszet és nyomkodjuk bele a tortaformába.
  • 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  • A krémsajtot habverővel habosítsuk 3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot és a vanília aromát.
  • A krém közepébe üssünk egy tojást és a habverővel keverjük addig, amíg homogén nem lesz, de csak a körülötte lévő krémmel. A többi krémmel egy lapáttal forgassuk össze.
  • Ugyanígy járjunk el a másik két tojással.
  • Ha kihűlt a kekszalap, öntsük rá a krémet.
  • Óvatosan üssük a munkalaphoz a tortaformát, és a feljövő buborékokat szúrjuk ki egy fogpiszkálóval.
  • A málnát főzzük össze a cukorral. Ha kész, egy szűrőn passzírozzuk át.
  • A krém tetejét málnával pöttyözzük be és egy fogpiszkálóval húzzuk szét.
  • Az alját és az oldalát 4-5 rétegben burkoljuk alufóliával. Ahol az alufólia széle van, ott kössük meg egy madzaggal, hogy a víz ne folyjon be.
  • Forraljunk vizet, majd egy nagyobb tepsibe öntsük bele. (Nem kell sokat beleönteni, kb. 0,5l!)
  • Majd helyezzük bele a sajttortánkat.
  • Előmelegített sütőben, 165°C-on süssük 65 percig, 30 perc elteltével a tetejét fedjük be alufóliával és így süssük tovább.
  • Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  • Másnap a maradék málnával tálalva fogyasszuk.
  • Hol kapható Philadelphia krémsajt kedvező áron? A hozzávalókhoz hozzájuthatunk kedvezményes áron is akár. Lapozzuk át az Aldi akciós újságot, hogy kíméljük pénztárcánkat.

    Néhány válogatott sajttorta recept

    Egy finom sajttorta szeletért nem kell a Holdig utazni. Egy meleg nyári napon akár otthonunkban is élvezhetjük a saját készítésű vagy vásárolt hideg falatokat.

    Jó étvágyat!

     

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!