Még 10 napig lehet Diákhitelt igényelni

<p>Ebben a tanévben itt az utolsó alkalom. Már csak 10 napjuk maradt azoknak, akik eddig nem kértek Diákhitelt, de még ebben a tanévben szeretnének pénzhez jutni. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/diakhitel/cn/boon-news-fabiangy-20080505-123533"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Közlemény</B></A> [.pdf – 71 KB]</p>

Az igényléseket országosan több ezer helyen, a kijelölt postahivatalokban vagy a Diákhitel Központtal együttműködő bank- és takarékszövetkezeti fiókokban lehet benyújtani. A vonatkozó jogszabály szerint csak az a felsőoktatásban tanuló diák juthat hozzá a tavaszi szemeszterre felvehető Diákhitelhez, aki legkésőbb május 15-ig igényli azt. Aki ezt a határidőt lekési, végérvényesen elveszti a jogát a tavaszi szemeszterre esedékes kölcsönére, és igénylése csak a jövő tanévtől lesz érvényes.

A Diákhitel első kifizetése mindig visszamenőleg történik. Így azok az új igénylők, akik még 2008. május 15-ig leadják igénylésüket, 2008. június 13-án, a tavaszi szemeszter utolsó kifizetési napján a teljes tavaszi tanulmányi félévre járó (öt havi) kölcsönükhöz egy összegben juthatnak hozzá. Ez az igényelt összegtől függően akár 150 ezer forint - a költségtérítéses képzésben résztvevő diákoknak akár 200 ezer forint - is lehet.

Az állami tulajdonú Diákhitel Központ kedvező kamatokkal hiteleket vesz fel a pénz- és tőkepiacról, és üzleti haszon nélkül, önköltségi elven ebből nyújt hitelt a hallgatóknak. Ennek köszönhető, hogy a hitelkamat a felét sem éri el a Diákhitelhez jellegükben leginkább közel álló banki hitelfajták átlagos kamatának. (Ilyenek a fedezet nélkül nyújtott, forint alapú hitelek, például a személyi kölcsönök is.) Jelenleg a kamat 9,5%.

A Diákhitelt 40 éves kora alatt bárki igénybe veheti felsőfokú tanulmányaihoz. Nincs hitelbírálat. Nem kell sem jövedelem, sem kezes, sem egyéb fedezet.

 Csak a tanulmányok befejezése után, negyedéves türelmi idő elteltével kell a törlesztést megkezdeni. A törlesztés szabályait úgy alakították ki, hogy a visszafizetés igazodjon az ügyfelek anyagi teherviselő képességéhez, és ebből adódóan nagy biztonsággal teljesíthető legyen. A törlesztés alapvetően a jövedelemhez igazodik, vagyis nem egy előre rögzített havi összeget kell mindvégig a futamidő alatt fizetni.

 .

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!