Az éjjel soha ne érhet véget!

2024.06.24. 08:01

Pokol, mennyország, libabőr – extázisban szurkolták ki a DEAC-pályán a magyar válogatott győzelmét! - videóval, fotókkal

Rengetegen voltak a DEAC-pályán vasárnap este. Akik ott voltak, a hosszabbításban történteket sokáig nem feledik: a magyar válogatott és a labdarúgás szeretete összeköt.

Molnár Szilárd

Amikor beszűkül a világ: labdarúgás, szurkolás, mámor

Forrás: Czinege Melinda

Több százan gyűltek össze a DEAC sportcampusán vasárnap este, hogy kiszurkoljanak egy kisebb csodát a labdarúgásban: a németországi Európa-bajnokságon szereplő, két meccs után pontnélküli magyar válogatott továbbjutását. Az ellenfél Skócia volt, és a mieinken csak a győzelem segíthetett.

labdarúgás, foci Eb, Csoboth Kevin, gól, Európa-bajnokság, Skócia, magyar válogatott, Debrecen
A labdarúgás legszebb három színe: a piros-fehér-zöld!
Forrás: Czinege Melinda

A válogatott és a labdarúgás szetetete összeköt

A híres-neves Teniszke teraszán és az atlétikai pálya rekortánján kihelyezett sörpadoknál már a kezdés előtt másfél órával komoly tömeg verődött össze.  Bár mindenkinek van kedvenc klubcsapata, egy válogatott meccsen ez nem számít, hiszen a nemzeti csapat és a labdarúgá szeretete összeköt, ennek megfelőlen rengetegen pompáztak piros-fehér-zöldben. Az elcsípett beszédfoszlányokból világossá vált, mindenki bizakodó volt, és a győzelemben gondolkodott. A Himnuszt természetesen mindenki felállva hallgatta, illetve énekelte végig, az utolsó akkordokat már a Ria, ria Hungária! skandálás söpörte el. Tapintható volt a feszültség a pályán és a campuson is, a magyar drukkerek minden jó passzt vagy szerelést megtapsoltak, Szoboszlai Dominikék támadásainál pedig a helyükről felugorva várták a végkifejletet. Ahogy a kezdeti nehézségek után egyre inkább átvette a kezdeményezést a magyar csapat, úgy nőtt a szurkolói energia is a sörpadoknál. A lefújás előtti percekben Willi Orbán kapufájánál szinte egy emberként ugrott talpra mindenki, többen már gól kiáltottak, hogy aztán ugyanúgy fogják a fejüket a kimaradt helyzet miatt, mint a válogatott hatosa.

labdarúgás, foci Eb, Csoboth Kevin, gól, Európa-bajnokság, Skócia, magyar válogatott, Debrecen
Cselenyák Endre a fiával és a barátaival szorított a magyar válogatottért
Forrás: Czinege Melinda

Hajtani szívvel-lélekkel

A szünetben a barátaival és a  fiával szurkoló Cselenyák Endrét kérdeztük, hogy látja a mieink helyzetét az első 45 perc fényében. – Nehéz a helyzet, de bízok benne, hogy továbbjutunk! A jól bevált recept, a csapatjáték, a szívvel-lélekkel hajtás lehet a kulcs a sikerhez.

A mieink első meccsét a foci Eb-n még otthon néztük, de a németek ellenit már a Nagyerdei Víztorony kertjében, így ,most arra gondoltunk, megnézzük a DEAC-pályán is, milyen a hangulat.

Eddig tetszik, de remélem ennél csak még jobb lesz a folytatásban, mert az azt jelentené, megnyertük a meccset! – fogalmazott a magyar válogatott és a Loki lelkes híve.

Elszabadult a pokol

Fordulás után próbálta fokozni a nyomást a magyar csapat, de nem igazán találta a fogást a skótokon. Érezte ezt a drukkerhad is, amely vehemensen buzdította kedvenceit. Többen egyre nehezebben viselték a feszültséget, ami érthető is volt, hiszen a döntetlen egyik csapatnak sem volt igazán kedvező eredmény. A 69. percben mindenkiben megfagyott a vér: egy komoly ütközés után Varga Barnabás maradt lent a földön mozdulatlanul, a többiek azonnal intettek, hogy orvosi segítségre van szükség. Elcsendesedett a stadion és a campus is, mindenki lélegzet visszafojtva várta, hogy mozduljon meg a csatár, de csapattársak reakcióin látszott, baj van. A lelátón és a DEAC pályáján is felhangzott a Varga Barna rigmus, akit hosszas ápolás hordágyon vittek k a stadionból.
Tíz percet hosszabbított a bíró, melyet gyakorlatilag állva izgult végig mindenki. Aztán a ráadásban eljött az, amit szinte csak egy sporteseményen lehet átélni, a sokadik magyar támadás végre elhozta a katarzist: Csoboth Kevin lőtte a kapuba a labdát a 100. percben, ezzel nyertek a mieink 1–0-ra!

A DEAC-pályán, nincs rá jobb szó, elszabadult a pokol a gól pillanatában: az (öröm)ittas szurkolók őrjöngve, sírva ugráltak, közben repült minden, sörös poharak, flakonok és azok korábbi tartalmai.

A hangrobbanást valószínűleg fél Debrecen hallotta, de valószínűleg ezúttal nem botránkozott meg ezen senki, mert Magyarország tett egy nagy lépést a továbbjutás felé! A lefújás után, vasárnap este ide, vasárnap este oda, még sokáig tartott az ünneplés, hiszen tudjuk: Az éjjel soha nem érhet véget!

Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló
SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 ezer néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth, 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M. 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth (90+11.)
Gólszerző: Csoboth (90+10.)

Az A csoport végeredménye:

  1. Németország    3    2    1    –    8–2    6    7 pont (továbbjutott)
  2. Svájc    3    1    2    –    5–3    2    5 pont (továbbjutott)
  3. MAGYARORSZÁG    3    1    –    2    2–5    –3     3 pont (továbbjutó helyen)
  4. Skócia    3    –    1    2    2–7    –5     1 pont

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában