Életstílus

2017.11.28. 10:41

Kitartásra és önismeretre tanít a Száraz November

Debrecen - A kezdeményezés azoknak szól, akik hetente többször, de mértékkel fogyasztanak alkoholt.

Debrecen - A kezdeményezés azoknak szól, akik hetente többször, de mértékkel fogyasztanak alkoholt.

Már tavaly is ezreket mozgatott meg itthon a Száraz November: az angliai gyökerű kezdeményezésben résztvevők vállalják, hogy 30 napon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. A program célja, hogy az önmegtartóztatók jobban megismerjék magukat, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

Magyarországon évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, az alkoholisták száma pedig 800 ezerre tehető, amely az előrejelzések szerint pár év alatt milliós nagyságúra duzzadhat. A felmérések alapján jelenleg a lakosság 10 százaléka nem fogyaszt alkoholt, 80 százalék szociális ivó, azaz alkoholfogyasztása alkalomszerű, míg 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő. A Száraz November elsősorban a szociális ivókat szólítja meg: azokat, akik hetente többször fogyasztanak alkoholt, vagy gyakran isznak meg esténként egy-két sört.

Nem emiatt kevesebb

Mivel a kampány hazánkban még újdonságnak számít, ezért jellemzően inkább a fiatalok vesznek részt benne.

– Tavaly egy fogadás miatt kerültem kapcsolatba a kampánnyal: egy ismerősömmel fogadtam egy tálca sörben, hogy kibírom alkohol nélkül a novembert, és nyertem… – mondta mosolyogva a 37 éves Róbert.

Szerintem az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit fogyaszt valaki, hanem attól, hogy szokásként mennyire ivódott bele az életébe. Mi még „csak” ittunk, de a mai fiatalok sajnos már elég keményen drogoznak is."

A férfiaknál heti 21 egység, nőknél heti 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tolerálható – legalább két alkoholmentes nap közbeiktatása mellett. Nagyivóknak számítanak azok a nők, akik heti 35, és azok a férfiak, akik heti 50 egység szesznél többet fogyasztanak. Egy egységnek számít egy pohár sör (425 ml világos vagy 285 ml barna sör), egy pohár bor (100 ml fehér- vagy 60 ml vörösbor) és 3 cl égetett szeszes ital.

Kíváncsiak voltunk, a kampány hatással van-e a szórakozóhelyek forgalmára. Mint megtudtuk, a visszaesésért nem ez, hanem sokkal inkább a hideg idő a felelős; az emberek már nem ülnek ki beszélgetni, napfürdőzni az ivók teraszára.

A mi vendégkörünk jó része szerintem nem is tud a Száraz Novemberről, vagy ha igen, akkor hidegen hagyja."

– Én az internetről értesültem a programról, amit egyáltalán nem tartok rossz kezdeményezésnek, de hogy társadalmi szinten ennek lesz kedvező hozadéka, arról nem teljesen vagyok meggyőződve – mondta el egy népszerű italmérés pultosa.

A belvárosban működő egyik borozó sajátos hangulata sok művészt és borbarátot vonz a poharazóba, akik a borkultúra kedvelőiként élvezettel, de mértékkel fogyasztják a vinkót.

– Szerintem ez életkorfüggő, a fiataloknak megfigyelésem alapján nagyjából 24 éves koruktól fordul a figyelmük a bor felé. Megnézik, milyen borokat dicsértek a világhálón, és úgy térnek be hozzám, hogy azt szeretnék megkóstolni – osztotta meg tapasztalatait Kovács István tulajdonos.

Öl, butít…

A szakemberek szerint egyre égetőbb probléma az alkoholizmus, amelyre működő alkoholpolitika híján felvilágosítással és az ilyen programokkal lehet felhívni a figyelmet.

– A Száraz November nem az alkoholbetegeknek szól, hanem a gyakrabban alkoholt fogyasztó személyeknek. Ők azok, akik szerint napi egy-két sör még nem okoz gondot. Az alkoholbetegeknek ellenben már azt javalljuk, hogy csakis szakember felügyelete mellett vágjanak bele az elvonásba – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Gaál Erzsébet szakorvos. – Az akció kitalálói szerint az egy hónap során felmérhető a függőség mértéke, valamint az is, hogy mennyi pénz takarítható meg ily módon. Annál is inkább, mert aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az később észrevétlenül egyre többet iszik, és már nemcsak például sört, hanem töményt is. Ennek pedig a költsége is egyre magasabb.

Megfigyelhető az is, hogy aki rendszeresen iszik, az okát mindig másra fogja, és sohasem magában keresi a hibát."

Gaál Erzsébet szerint ma Magyarországon égető probléma az alkoholizmus, és ezt az is példázza, hogy a munkahelyén mindig tele van páciensekkel a 36 ágyas addiktológia.

– Hazánkban még nincs alkoholpolitika, de ettől még nagy gond az alkoholfogyasztás – amely betegségekhez, korai halálhoz, öngyilkossághoz és bűnhöz is vezethet. A kiutat a fiatalkori felvilágosítás és a választás lehetősége teremtheti meg; legyenek például olyan szórakozóhelyek is, ahol nem fogyasztható alkohol – véli a szakember.

HBN–MSZ


Szubjektív

Már most is súlyos társadalmi probléma az alkoholizmus. Ne dugjuk a homokba a fejünket, a felmérések alapján a felnőtt lakosság 90 százaléka fogyaszt szeszes italt! A Száraz November nem akarja megváltani a világot, de ha annyit elér, hogy végigcsinálva ezt a hónapot pár ember megtanul nemet mondani, valamint rádöbben, hogy kilépve az esetleges kishitűségéből talán az élet más területén is többre képes, már megérte a kezdeményezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!