Életstílus

2008.06.15. 19:15

Az újraélesztést is lehet jobban csinálni

<p>Nem kell befújni, csak a mellkast pumpálni. Az amerikai szívgyógyászok szerint így kétszer annyi embert lehet sikeresen újraáleszteni, mint a Magyarországon most is használt befújásos módszerrel.</p>

Minden évben legalább 20 ezer magyar hal meg hirtelen szívhalálban, tíz újraélesztettből pedig csak legfeljebb hármat sikerül visszahozni. A magyar orvosok szerint még legalább egy évbe telik, mire Magyarországon is átállnak az új módszerre - számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy befújás 15 szívmasszázs. A magyar versenyeken még így kérik. A befújások számát csökkentették ugyan, de néhányat még mindig használnak a magyar orvosok az újraélesztésnél. Az amerikai szívgyógyászok elhagyták a lélegeztetést, és már csak szívmasszázzsal élesztenek újra. Így 10 betegből legalább ötöt hatot meg tudnak menteni.

Egy magyar magánmentőcsapat Mianmarba készült segíteni. Most Törökországban vannak, ahol egy nemzetközi mentőversenyen a legjobbak lettek újraélesztésben. Orvosuk azt mondja, lélegeztetni csak akkor kell, ha valaki vízbe fullad, a szívproblémánál a befújás csak időpocsékolás. Ha a mellkasi nyomások között nagy szünet van, akkor nagyon lecsökken a véráramlás és ez rosszabb túléléshez vezet - mondta Dr. Kovács Eleonóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!