Életstílus

2008.03.07. 10:05

Védőoltás magas vérnyomás ellen

<p>Svájcban elkészült a prototípusa egy olyan védőoltásnak, amely megelőzi magas vérnyomás kialakulását.</p>

A vakcina ellenanyagot termel az ellen a fehérjehormon (angiotenzin II) ellen, amely az erek összehúzódását, és ezzel a vérnyomás emelkedését okozza.
Létezik ugyan gyógyszer, amely sikeresen kezeli a magas vérnyomásnak az angiotenzin II által okozott típusát, de a tartós szedése mellékhatásokat okozhat, amelyek miatt a páciens nem szedi rendszeresen.

A magas vérnyomás elleni védőoltást egyelőre csak egy kis csoporton (72 önkéntesen) próbálták ki, elsősorban a mellékhatásokra figyelve. A vakcinát biztonságosnak találták, Azt is megállapították, hogy az oltás kedvezően csökkenti a hajnali hirtelen magas vérnyomást, amely a legtöbb agyvérzés és szívroham okozója.

De a védőoltásnak az engedélyezéshez sokkal nagyobb biztonsági és hatékonysági teszten kell túljutnia. Negatívuma az oltásnak, hogy évente többször kell ismételni.

A magas vérnyomás elleni védőoltást a svájci Cytos Biotechnology AG cég fejlesztette ki, a kipróbálást egy tőle független intézmény végezte. A vakcináról szerzett első tapasztalatokat a The Lancet című brit orvosi lap szombaton megjelenő száma ismerteti.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon körülbelül 600 millió ember szenved magas vérnyomásban, és évente 7,1 millió ember halálát okozza ez a betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!