Életstílus

2008.03.06. 09:30

A polipnál veszélyesebb és nehezebben látható oka is lehet a bélráknak

<p>A végbél egy gyakori, de nehezen észlelhető léziója (sérülése) sokkal nagyobb rákkockázatot jelent, mint a polip, amelyet az orvosok béltükrözéskor keresnek, állapították meg amerikai kutatók.</p>

Kolonoszkópos vizsgálatok (béltükrözések) adatait elemezve az orvosok azt találták, hogy egy bizonyos lapos lézió tízszer nagyobb kockázatot jelent a vastag- vagy végbélrák szempontjából, mint a polipok, amelyek felderítésére a tükrözés irányul.

Minthogy a végbélrák az egyik vezető halálok, a felfedezés alapján várhatóan előtérbe kerül majd az ilyen lapos képződmények, az úgy nevezett nem polip jellegű vastag- és végbélelváltozások (angol rövidítéssel NP-CRN-ek) felderítése és eltávolítása.

A mai gyakorlatban a tükrözéskor az orvosok figyelme főleg a polipok megtalálására és eltávolítására irányul.

A kaliforniai kutatók több mint 1800 páciens kolonoszkópiás leletét vizsgálták meg, és azt találták, hogy több mint 9 százalékuknál voltak nem polip jellegű elváltozások, és azok sokkal gyakrabban voltak rákosak, mint a polip alakúak, függetlenül az elváltozások méretétől.

"A nem polip alakú elváltozások tízszer gyakrabban tartalmaztak rákos szöveteket, mint a polipok, függetlenül a méretüktől" - vonták le a következtetést a kutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!