Életmód

2018.10.17. 17:24

Filléres karácsony: 18 szabály, amivel egy vagyont spórolhatsz

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindössze tíz hét van hátra karácsonyig, ez a legtöbb ember számára már csak két soron következő fizetést jelent. Ideje tehát végiggondolni, mekkora büdzsével rendelkezünk, és milyen ajándékokkal akarjuk meglepni szeretteinket. Ilyentájt hajlamosak vagyunk túlköltekezni, ám a következő 18 szabály betartásával lemondások nélkül is végrehajthatók a karácsonyi előkészületek, ráadásul a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindössze tíz hét van hátra karácsonyig, ez a legtöbb ember számára már csak két soron következő fizetést jelent. Ideje tehát végiggondolni, mekkora büdzsével rendelkezünk, és milyen ajándékokkal akarjuk meglepni szeretteinket. Ilyentájt hajlamosak vagyunk túlköltekezni, ám a következő 18 szabály betartásával lemondások nélkül is végrehajthatók a karácsonyi előkészületek, ráadásul a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

1. Legyen összeghatár!

Rendkívül kellemetlen, ha azzal szembesülünk, hogy jóval értékesebb ajándékot kapunk valakitől, mint amilyennel mi készültünk számára. Az még kínosabb, ha valaki meglep minket, mi pedig üres kézzel, zavartan pislogunk, miközben nem győzünk szabadkozni, hogy sajnos nem vettünk semmit. Az ilyen pironkodós helyzeteket egykönnyen elkerülhetjük. Szeretteinkkel egyezzünk meg egy keretösszegben, amelyet ajándékvásárlás során mindenkinek figyelembe kell vennie, a barátokkal pedig beszéljük meg, hogy felesleges apróságokkal, soha nem használt, jelképes tárgyakkal ne terheljük egymás pénztárcáját! Egy ölelés, egy kedves üzenet is elegendő lehet.

2. Ne térj el a listától!

Ne késlekedjünk, hetekkel az ünnep előtt, még tiszta fejjel írjuk össze, kinek mit szeretnénk ajándékozni! A nagy vásárlási roham közepette hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni (pl. túl kicsinek találjuk az ajándékot), és jóval több dolgot összevásárolni, mint amennyit terveztünk. Ezért nagyon fontos, hogy kövessük a listát, amely segít hűnek maradni az eredeti elképzelésekhez, és józan ész mentén gondolkodni.

3. Kezdd el most!

Rengeteget nyerünk vele, ha időben nekivágunk a nézelődésnek. Egyrészt így még bőven lesz rá alkalmunk, hogy összevessük az árakat és megtaláljuk a legkedvezőbb ajánlatot, másrészt egy rohamvásárlással ellentétben nem kell egyszerre kifizetnünk mindent, vagyis a hátralévő időszakban jobban eloszlanak a költségek.

4. Éljen a Black Friday!

Nem a félénk vásárlóknak találták ki, az egyszer biztos, de rendszerint vonzó akciókkal kecsegtet. Idén november 23-án zuhannak le az árak, jobb, ha résen leszünk!

5. Tárazz be szeszes italból!

A szupermarketek évről évre leárazzák az alkoholos italokat november harmadik hétvégéjén. Ha jót akarunk magunknak, ekkor betárazunk az ünnepekre szánt pezsgőből és alkoholos italból.

6. Promóciós kódok, kuponok

A kuponmánia ma már létező szenvedélybetegség. Távol álljon tőlünk, hogy függőt csináljunk az olvasókból, de karácsony előtt mégis arra buzdítanánk, hogy lehetőség szerint éljenek az efféle kedvezményekkel. Az ünnepek előtti időszakban lépten-nyomon találkozhatunk ilyenekkel, csak nyitott szemmel kell járnunk az utcán, vagy böngésznünk az interneten.

7. Ajándékozz tovább!

Sokszor kapunk olyan ajándékot, amelyet később egyáltalán nem használunk, csak a helyet foglalja a polcon, vagy a szekrényben. Az ilyesmit ajándékozzuk tovább valakinek, aki biztosan nagyobb hasznát veszi!

8. Cserélj bankot!

Érdemes fontolóra venni egy bankcserét, amennyiben nem vagyunk elégedettek az aktuális pénzintézet és számlacsomag tarifáival, vagy a felkínált megtakarítási lehetőségekkel. Az új ügyfelek számára ráadásul számos bank extra kedvezményeket biztosít.

9. Spórolj a képeslapon!

Az internet térhódításával legtöbben elektronikus üdvözlőlappal kedveskednek szeretteiknek, ám akadnak még olyanok, akik megmaradtak a hagyományos képeslapnál. Szép gesztus, az ifjabb generáció számára pedig igazi kuriózum lehet postán keresztül, papír alapú üzenetet kapni. Érdemes azonban időben cselekedni, hogy ne kelljen kifizetnünk az elsőbbségi feladás díját.

10. Akciós játékok

Ami a játékokat illeti, október végéig foghatjuk ki a legjobb akciókat. Érdemes azonban több helyen is szétnézni, nem biztos, hogy a legelső szembejövő ajánlat a legkedvezőbb.

11. Személyre szóló ajándékok

Egyedi, személyes ízlésnek megfelelő ajándékot nem kapunk minden nap, ezért rendszerint hatalmas örömet okoz. Ma már számtalan internetes oldal, kreatív bolt és fotószalon létezik, ahol olcsón, rövid időn belül rendelkezésünkre állnak.

12. Szagold ki a leárazásokat!

Mindig tartsd szemmel, melyik boltban van árleszállítás! Ha épp a drogériában, akkor keresd ki a bevásárlólistáról a kozmetikumokat, és irány az üzlet!

13. Kiárusítás? Ott a helyed!

A kiárusítások és outletek egész évben csábítanak, de karácsony előtt még inkább kihagyhatatlanok. Számos üzletnek webes felülete is van, ezeket sem érdemes elkerülni.

14. Használd fel a törzsvásárlói pontokat!

A vásárlói- és hűségkártyákon gyűlő pontokról gyakran megfeledkezünk, pedig jelentős kedvezményeket tartogathatnak számunkra.

15. Ne pazarold az ételt!

Karácsony idején az ajándékozáson túl központi szerepet kap a vendéglátás is. Jobb, ha szem előtt tartjuk, hogy semmi értelme túlvállalnunk magunkat: mire eljön a szenteste, teljesen kimerülünk, másrészt a vendégek általában a felét sem eszik meg az elkészített ételnek. Jobb, ha előre kiszámoljuk a fejadagokat, és összeállítunk egy vállalható hosszúságú menüt. Mivel a karácsonyi ételek rendszerint frissen készülnek, sokan még az utolsó pillanatban, december 24-én is megfordulnak az élelmiszerboltokban, és milyen jól teszik: a zárás előtti órákban remek akciókba futhatunk, érdemes kivárni a sort a pénztárnál.

16. Ellenőrizd a szállítási díjat és a visszatérítés feltételeit!

Az online vásárlás nem feltétlenül olcsóbb! Számos olyan webshop akad, ahol egy-egy akciós árú termék magas kiszállítási díjjal párosul, és olyan is előfordulhat, hogy rengeteg pénzbe kerül a visszatérítés. Ilyen feltételek mellett nem éri meg internetről rendelni.

17. Tárgyak helyett élményt!

A barátaiddal is meg szeretnéd ünnepelni a karácsonyt, de nem akarsz felesleges, apró tárgyakra költeni? Üljetek be egy étterembe, és fogyasszatok el egy ínycsiklandozó vacsorát! Ez az élmény jóval többet nyújt, mint az ezredik megvásárolt kacat. Ha ünnepek után gyűltök össze, nem kizárt, hogy kifogtok egy klassz éttermi akciót, hiszen a vendéglátóhelyek az újév elején rendszerint remek kedvezményeket ajánlanak.

18. Vásárolj többet!

Ami úgyis elfogy, abból érdemes egyszerre többet venni, főként, ha akciós. Tartós élelmiszerből, alkoholból, egyéb háztartási cikkekből hetekkel karácsony előtt érdemes betárazni, ha kifogunk egy árleszállítást.

Forrás: Daily Mail


[related-post post_id="4019244"]

[related-post post_id="4018472"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!