Rekordszámú szavazat

2021.11.02. 15:20

Elképesztő fölénnyel nyerte meg a denevér az Év madara versenyt

A repülő emlős majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a verseny második helyezettje, a bagolypapagáj.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Új-Zéland egyetlen őshonos szárazföldi emlőse, egy ritka denevérfaj nyerte az új-zélandi Év madara versenyt. Az új-zélandi hosszú farkú denevért (Chalinolobus tuberculatus), maori nevén pekapeka-tou-roát a verseny szervezői azért vették fel a listára, hogy felhívják a figyelmet arra, kihalás fenyegeti a hüvelykujjnagyságú fajt.

Az emlős szerepeltetése felrobbantotta az internetet, híre eljutott szerte a világba, ami rekordrészvételt, 56 733 szavazatot hozott. Az október 31-ig tartó szavazáson 7031 voksot kapott a repülő emlős, amíg a második helyezett, a kakapó, vagyis a bagolypapagáj nevű, mohazöld, röpképtelen madár, a tavalyi győztes csak 4072-t.

Sokakat felháborított, hogy a verseny történetében első ízben indítottak egy emlőst is az Év madara versenyben.

A szavazást szervező Forest & Bird természetvédő szervezet azonban rámutatott, hogy a versengés maori elnevezésében, vagyis a Te Manu Rongonui o te Tau címben szereplő kifejezés, a Manu valójában nemcsak madarat jelöl, hanem sokféle más repülő teremtményt, köztük denevért is. Továbbá a verseny célja általában felhívni a figyelmet az ikonikus új-zélandi fajokra és a rájuk leselkedő veszélyekre.

A botrány mindenesetre nagyon jól jött, mert sok új-zélandi eddig nem is tudta, hogy létezik ilyen faj az országban – hangsúlyozta Ben Paris, az Aucklandi Tanács természetvédelmi tanácsadója.

Az új-zélandi Év madara versenytől nem idegenek a viták és a botrányok. A tavalyi voksolást például beárnyékolta, hogy 1500 hamis szavazatot adtak le a kis foltos kivire, az Új-Zélandon őshonos, röpképtelen madár talán legkisebb fajára. 2019-ben pedig a választásba való orosz beavatkozás vádja merült fel, miután gyanúsan sok szavazat érkezett Oroszországból.

Az Év madara-választás az egyik legnépszerűbb esemény Új-Zélandon.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!