Csillagászat

2020.03.04. 21:32

Soha nem látott dolgot fedeztek fel a világűrben

Egy hatalmas hóemberalakú, soha nem látott légkörű csillagot fedezett fel egy nemzetközi csillagászcsoport, az égi objektum két fehér törpecsillag lehet, amelyek éppen csak elkerülték a megsemmisülést, és egy kisebb, sűrű csillagba olvadnak össze – adta hírül a BBC News honlapja.

A tőlünk 150 fényévre lévő hóember tömege nagyobb a Napnál, átmérője azonban kétharmada a Föld átmérőjének.

A fehér törpe a csillagfejlődés végső stádiuma, általában nagyjából Föld-méretű, de 100-szor kisebbek, mint a Nap. Tömegük megközelítően a Nap tömegével egyezik meg, ezért sűrűségük nagyon nagy. A fehér törpék extrém magas felszíni hőmérsékletűek, ezért ragyogó fehér fényt bocsátanak ki.

Az Európai Űrügynökség Gaia teleszkópjával felfedezett objektum két fehércsillag összeolvadásából keletkezhetett, és a WDJ0551+4135 jelet kapta.

A felfedezés segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék ezt a folyamatot mondta Mark Hollands, a Warwicki Egyetem kutatója, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

E csillag legérdekesebb jellemzője, hogy nem robbant szét szupernovaként. Nincs sok fehér törpe, amely ekkora tömegű lenne

magyarázta.

Légköre korábban soha nem látott összetételű.

Azt várnánk, hogy külső rétege hidrogén, néha esetleg héliummal vegyülve, vagy csupán hélium és szén. A hidrogén és a szén ilyen kombinációjára nem számítottunk, mivel kell lennie egy vastag hélium rétegnek, amely meggátolja ezt

mondta a kutató.

Nem tudni bizonyosan milyen csillagrendszerek hozzák létre a szupernova állapotot. Ennek a sikertelen szupernovának a jellemzőit vizsgálva sokat megtudhatunk a termonukleáris önmegsemmisülés útjairól tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában