Debrecen hírei

2019.01.29. 19:24

Ady kapocsként köt össze minket

Debrecen - Tíz iskola ünnepelt együtt az online térben kedden.

Debrecen - Tíz iskola ünnepelt együtt az online térben kedden.

Egyedülálló kezdeményezéssel hajtott fejet névadója előtt a Debreceni Ady Endre Gimnázium a költő halálának századik évfordulója alkalmából. Az iskola Várhalmi Ilona művészeti vezető kezdeményezésére kedd délután online találkozót szervezett hazánk összes, Ady nevét viselő oktatási intézményével. Az eseményhez telefonos kapcsolattal csatlakozott Debrecen testvérvárosa, Nagyvárad is, ahol az Ady Endre Líceum intézményvezetője, Vad Márta köszöntötte hazánk összes adys diákját.

A gimnázium pódiumterme megtelt gyerekekkel és művésztanárokkal, a helyet mécsesek díszítették, így vette kezdetét a tiszteletadás. Az ünnepség Csikos Sándor érdemes és kiváló művész előadásával kezdődött, ezt követően Türk László igazgató hívta fel telefonon az Ady nevét viselő iskolákat – melyek szavalással, énekléssel, videóüzenettel csatlakoztak a programhoz. A megemlékezés az iskola diákjainak színpadi produkcióival zárult.

Közelebb a fiatalokhoz

Gyarmati Dominik adys növendék a megemlékezést követően a Naplónak arról beszélt, miért érzi aktuálisnak a költő szavait. – Próféta volt, azért is volt ekkora vívódás a lelkében, hiszen tudjuk, hogy a próféták sosem találják a helyüket a világban. A mai napig aktuálisak az igéi, melyeket teremtett. Annyira intenzíven él a sorok között, hogy amikor szavalom, azt érzem, ő legerősebben közünk élő költő, az ő szavai jelennek meg leghamarabb, ő az, aki mindig köztünk jár, és vigyáz ránk, magyarokra. – Nagyon jó érzés volt ma kapcsolódni az ország összes adysához, és tudni, hogy milyen sokan vagyunk. Számukra is fontos a költő életműve, így azt reméljük, ebből hosszú távú együttműködés lehet. Ezzel Ady igéjét is terjeszteni tudjuk, és közelebb hozhatjuk őt a fiatalokhoz.

– Látva a gyerekeket, akik lélegzet-visszafojtva hallgatták az intézmények mai bejelentkezéseit, a legnagyobb dolog az, hogy értelme volt megszervezni az ünnepséget – tudtuk meg Várhalmi Ilonától. – Már régen megfogalmazódott bennem a mai rendezvény gondolata, hogy jó lenne összefogni, mivel Ady megosztó személyiség. Talán ezért is lehetséges, hogy az országban összesen kilenc iskola viseli a nevét. Minden intézmény örömmel csatlakozott, így zökkenőmentesen folytak az előkészületek. A debreceni adysoknak folyamatosan próbálunk a költővel kapcsolatos élményeket nyújtani, és remélem, hogy akik tőlünk elmentek, valahol azt a szívükben hordozzák.

Érzéssel Adyt hallgatni

– Amikor a 14 éves gyerekekkel Sződemeterre utaztunk, és a kis református templomban elénekeltük a Himnuszt, alig maradt diák, aki nem könnyezte meg – mondja Várhalmi Ilona. Ebben az iskolában, ezekben a gyerekekben ez a legcsodálatosabb, és a jövő záloga is egyben. Hiszen ha egy diák érzéssel tud Adyt hallgatni, vagy elénekelni a Himnuszt, valószínűleg jó anya és jó apa lesz belőle. Meggyőződésem, hogy az interneten túl az emberi kapcsolatok számítanak legtöbbet az életben, és hiszem, hogy ez a legfontosabb összekötő kapocs, amit ma délután a meghatódott gyerekek is bizonyítottak. Zalaegerszegtől kezdve Csengeren, Kisvárdán, Budapesten és Nagyváradon keresztül valószínűleg ugyanígy éreztek a gyerekek és a tanárok is – hangsúlyozta az iskola művészeti vezetője.

A következő tervünk, hogy Ady publicisztikáját népszerűsítsük, hiszen a századforduló táján olyan gondolatokat, olyan szófordulatok találhatunk írásaiban, amelyek a nagy versek előszeleként is értelmezhetőek. Tavasszal szeretnénk meghívni a debreceni középiskolásokat, hogy megtekintsék az Ady végzősei által előadott, publicisztikákra épülő műsort – hallhattuk Várhalmi Ilonát.

- Szakál Adrienn -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!