Debrecen hírei

2018.09.27. 15:10

Milliárdos fejlesztések előtt a repülőtér

Debrecen - A debreceni Dósa nádor térre helyezik majd el Szent István király szobrát.

Debrecen - A debreceni Dósa nádor térre helyezik majd el Szent István király szobrát.

Hosszabb vita után úgy döntött a debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön, hogy a város megvásárolja a helyi repülőtér üzemeltetésével foglalkozó cég 49,96 százalékos üzletrészét. A polgármester azzal indokolta a lépést, hogy a következő években így elsősorban közpénzekből minden bizonnyal lehetőség nyílik egyebek mellett olyan sok száz milliós, illetve milliárdos beruházások megvalósítására a légikikötőben mint a kifutópálya szélesítése, új utasforgalmi terminál építése és az ILS 2 nevű, a repülőgépek leszállását segítő elektronikus rendszer beszerzése. Az ellenzéki képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. az utolsó 5 évben veszteségesen működött.

Fejlesztik az Ötholdas Pagonyt

Arról is határoztak a debreceni közgyűlésen, hogy nem az eredetileg tervezett 1,2 milliárd forintból, hanem 1,5 milliárdból fejlesztik, bővítik a Nagyerdőben található Ötholdas Pagony játszóteret. - Olyan játszóhely alakul ki, amely egész évben képes lesz a gyerekeknek élményeket nyújtani – fogalmazott Széles Diána alpolgármester. A terv szerint kalandpark és két szintes, 500 négyzetméteres turisztikai központ is épülne, ahol gyerekeknek rendeznének programokat.

Bővítik a B24 Galériát

Mindenki egyetértett azzal a javaslattal mely szerint bővítsék a debreceni Batthyány utca 24. szám alatt található B24 Galériát. A város erre ingyen átadja az épület alatt húzódó 90 négyzetméteres pincét, ahol korábban a Kalóz Pub működött. Így a kortárs képzőművészeti kiállítások mellett színházi előadások és koncertek megtartására is lehetőség nyílik.

Szent István szobor

A közgyűlés vége felé abban is megegyeztek, hogy a jövő év első felében megújuló, nagy parkká váló Dósa nádor térre helyezik majd el Szent István király szobrát. A korábban oda tervezett mélygarázs építéséről a rendkívül magas költségek miatt letettek.

Bursa Hungarica jövőre is

Kisebb váltott ki az a javaslat, mely szerint a debreceni önkormányzat jövőre is csatlakozzon a Bursa Hungarica ösztöndíj programhoz, melynek keretében hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatóknak, illetve a felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni kívánó fiatalokat támogatnak. Tavaly 104-en pályáztak erre Debrecenben és 86-an kapták meg. A város elvileg 3 és 6 ezer forint közötti összeget ad a Bursa Hungarica keretében havonta, de ha kevés a jelentkező ettől magasabb összeg is kapható.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!