Debrecen hírei

2018.06.30. 11:20

A buszon 26 fok fölött hűlhet az utas

Debrecen - Panaszos utasok azt sérelmezik, hogy nagy melegben sem működik klíma a buszokon.

Debrecen - Panaszos utasok azt sérelmezik, hogy nagy melegben sem működik klíma a buszokon.

  • Az első nyári hónap végén járunk, egy időre a kánikula is beköszöntött, ám tapasztalataink szerint mégis csak elvétve működtek, működnek a helyi autóbuszokon a légkondicionáló berendezések.
  • Az üzemeltető DKV Zrt. illetékesétől a Napló megtudta: az április végi kora nyárias melegben például azért nem engedték az autóbuszokon a klíma használatát, mert egy kormányrendelet szerint a klíma használatából eredő üzemanyag-többletfogyasztást május 1. és szeptember 1. között lehet elszámolni.
  • Megtudtuk azt is, hogy Debrecenben – főleg a belvárosban – átlagosan 300 méterenként található buszmegálló. A le- és felszállások ideje alatt pedig a jármű visszamelegszik, és ez jelentősen csökkenti a légkondicionálók hatékonyságát.
  • Mindezeken kívül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szabályzat szerint hány foknak kell lennie az autóbuszokon a külső hőmérséklethez képest.
  • Április vége óta többször elérte, sőt meg is haladta a hőmérséklet a 30 Celsius-fokot. A kánikulai időszakban a piros lámpáknál, a forgalmi dugókban álló, felforrósodó járművekben az utasok az ablakok elhúzásával igyekeztek friss levegőt beengedni.

    Csak utasításra lehet

    Csohány Andrea, a DKV kommunikációs és marketing-előadója kérdéseinkre azt közölte, hogy a klímaberendezés használata nem a buszvezetőkön múlik. A központi forgalomirányító adhat erre engedélyt nekik, de ő is csak akkor, ha a külső hőmérséklet meghaladja a 26 Celsius fokot.

    Illusztráció: Derencsényi István

    Az április végi kora nyárias melegben azért nem engedték az autóbuszokon a klíma használatát, mert egy kormányrendelet szerint a klíma használatából eredő üzemanyag-többletfogyasztást május 1. és szeptember 1. között lehet elszámolni.

    Gyakori nyitás, zárás

    A közlekedési cég illetékese megjegyezte, hogy Debrecenben – főleg a belvárosban – átlagosan 300 méterenként található buszmegálló. A le- és felszállások ideje alatt a jármű visszamelegszik, mely jelentősen csökkenti a légkondicionáló hatékonyságát. Megtudtuk, hogy az autóbuszok klímáit naponta ellenőrzik. A szezon előtt és után részletes felülvizsgálaton esnek át, melynek során a járművek üzembentartója, az Inter Tan-Ker Zrt. munkatársai a szűrőket cserélik, a rendszert pedig fertőtlenítik.

    Zárt ablakok mellett

    Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a szabályzat szerint hány foknak kell lennie az autóbuszokon. Erre az a válasz érkezett, hogy 7-tel, 8-cal kevesebbnek, mint kint. A tapasztalatok szerint ez az ilyesmire érzékenyebb utasoknak sem okoz problémát.

    Amikor a klíma üzemel, a hatékony működés érdekében az autóbusz-vezetők kötelesek az ablakokat kulccsal bezárni – ismertette Csohány Andrea, a DKV kommunikációs és marketing-előadója.

    - Orosz Csaba -


    [related-post post_id="3900095"]

    Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
    Nemzetiségi önkormányzati választások
    és Európai parlamenti választás
    Tovább a választási hírekhez
    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!