Debrecen hírei

2018.02.09. 11:59

360 fokos videó: a nagydolog mellé klotyókalendárium dukál

Debrecen - Kispálék inkább sírnak a WC-n, Végh Béla az olvasást ajánlja a trónoláshoz. Hiánypótló műnek titulálja Budikalendárium című könyvét - ott voltunk, amikor bemutatta.

Debrecen - Kispálék inkább sírnak a WC-n, Végh Béla az olvasást ajánlja a trónoláshoz. Hiánypótló műnek titulálja Budikalendárium című könyvét - ott voltunk, amikor bemutatta.

Szokatlan helyen, egy bevásárlóközpont mosdója előtt gyülekeztünk a sajtótájékoztatóra, melynek meghívóját először látva azt hittem, hogy ez egy áprilisi tréfa. De február van. Szóval tényleg volt sajtótájékoztató, melyet Végh Béla barátja, Kerékgyártó Kálmán tartott. A szerző valódi nevét még egyelőre fedje homály, így azt mondjuk, hogy hasmenésre hivatkozva nem tudott jelen lenni.

A szippantós sztorizik

A klasszikus értelemben vett kalendáriumot ismerjük: az év napjait, évfordulókat, ünnepeket felsorakoztató évkönyv, melyben olvasmányokat, olykor verseket olvashatunk. Ez tiszta sor, de mi az a Budikalendárium?

Az alap ugyanaz, az elején kapunk naptárat, ahogy kell – igaz, minden hónaphoz egy-egy velős gondolat is társul, a szeptemberi bölcsesség például így hangzik: ”Ne add fel az álmaidat! Elkallódhat a postán...”.

És vannak írások is – nem (csak) a székletről. Olvashatunk történeteket, házkörüli praktikákat, sőt, régi csibészekről is ír (például: Rózsa Sándorról, Ambrus Attiláról). Vannak interjúk, példának okáért Dr. Déri János állatorvossal, Szél Júlia rádióriporterrel, vagy akár Laár Andrással. És vannak keresztrejtvények, kvízek, félreértelmező szótár, képes viccek is.

Nem érdemes forszírozni, hogy van-e irodalmi értéke a könyvnek. Végh Béla barátja, Kerékgyártó Kálmán, a költő egyébként mindenkinek ajánlja a könyvet, aki tud olvasni, sőt annak is, aki nem – az keressen valakit, aki tud olvasni. Erre az alkalomra egy verset is írt a Budin való ülés kulturális megnyilvánulásai címmel, melyet a sajtótájékoztatón WC-papírról olvasott fel.

Egy kötet, ami a WC-nek szól

Annyi szenny és mocsok folyik a tévéből, hogy meg kell válogatni, mit kapcsolunk be a gyerek előtt. Egyre üresebb, értéktelenebb dolgok vannak, és az ember valahogy a WC-be beszorul. Nagyon sokan viszik be a mosdóba a kedvenc regényüket, könyvüket, vagy akár laptopjukat, tabletjüket. De még nem csinált senki egy olyan kötetet, ami kifejezetten a WC-nek szól.

Ha bemegyünk, akkor töltsük hasznosan és kulturáltan az időt”

– feleli Végh Béla arra a kérdésemre, miért írta a Budikalendériumot.

A könyv hivatalos bemutatójára csütörtökön került sor, akkor fény derült arra is, kinek az agyszüleménye a könyv, melyhez ajándék is jár: egy madzag és egy kis öntapadós akasztó – így nem kell gondolkozni, hova rakja a kedves olvasó a Budikalendáriumot, ha éppen végzett nagydolgával. Az biztos, hogy a marketing zseniális volt, a műről még nem tudok nyilatkozni.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3761617"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!