Debrecen hírei

2018.01.10. 12:31

A macsi Balcsihoz is tekerhetnek akár Debrecenből a bringások

Debrecen - A belvárosi forgalomváltozáshoz kapcsolódva is új kerékpárutakkal bővül a hálózat.

Debrecen - A belvárosi forgalomváltozáshoz kapcsolódva is új kerékpárutakkal bővül a hálózat.

A kerékpárút-hálózathoz közvetlenül kapcsolódó településeket elérő kerékpárutakkal együtt a debreceni hálózat ma már több mint 80 kilométeres nyomvonalat fed le.

A fejlesztések eredményeként azonban összességében a debreceni és Debrecen környéki kerékpárutak hossza 37 kilométerrel, azaz a jelenlegi 80 kilométerről 117 kilométerre nő – tájékoztatott a Napló érdeklődésére a debreceni polgármesteri hivatal.

Elválasztás nélkül

A belvárosi forgalomváltozáshoz kapcsolódva is új kerékpárutakkal bővül a hálózat. A Kossuth utcán például a Sas utcai csomóponttól egyesített gyalog-kerékpárút létesül a páros oldali járdán a Burgundia utcáig. A Kossuth utcai E.ON-székházig meglévő kerékpárút-átvezetést a Klaipeda utcán átvezetik a Kossuth utcai szervizútig, onnan a Méliusz térig, valamint a Cegléd utcáig.

Ott, a Cegléd utcán a Csillag utcáig többféle kerékpárforgalmi létesítmény is készül. A Kossuth utca páratlan oldali járdáján, a Kossuth utca 9. számtól a Batthyány utcáig kerékpárosnyom lesz a járdán, és kijelölnek kerékpáros-övezetet is a ­Batthyány utcában csatlakoztatva a Szent Anna utcai kerékpárforgalmi létesítményhez.

A Teleki utca – Attila tér – Szent Anna utca – Klaipeda utcán kerékpárforgalmi létesítmény lesz (eleje vegyes, a Baross utcai csatlakozástól elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút).

Szintén új építés a „Szent Anna – Sumen utca átvezetés”, valamint a Sumen utcán a Szombathy István utcáig a gyalog-kerékpárút. A Sumen utcai átvezetés után a Piac utcáig a járdán elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút létesül a Piac utcán átvezetve, és csatlakozva a Piac utcai meglevő szakaszhoz.

A Miklós utca és a Külső vásártér szervizútja között többféle típusú kerékpárforgalmi létesítmény működik majd. Ezt a Külső vásártéren átvezetik a Szoboszlói úton. Mindemellett kerékpárutat kap a Csapó utca is a Burgundia utca és az Árpád tér között. Kerékpáros-övezetet jelölnek ki a Vígkedvű és a Haláp utcák környezetében (zöld táblák, sárga kerékpár piktogrammal). Szintén kerékpáros-övezetet jelölnek ki a Pacsirta utca mindkét végén, a Bercsényi, Csillag, Berek és Domb utcákban. A belvárosi átalakítással mintegy 8 kilométer új kerékpárút jön létre. Az önkormányzat további kerékpárutakat is tervez.

Övezet kijelölése

A Kishegyesi úton a meglévő kerékpárút folytatásaként lesz út a Határ útig, onnan déli irányban az ipari park bejáratáig, a Határ út mentén. A Derék utcával párhuzamosan a Kishegyesi út és az Egressy Béni tér között épül út, a Kishatár úton pedig a meglévő kerékpárutat folytatják a Kunhalom utcáig. A jövő munkáihoz tartozik a Bartók Béla utca és a Kishegyesi út közötti kerékpáros-övezet kijelölése is az arra alkalmas utcákban.

Emellett az „Északi városrész forgalomszervezése és kerékpárút kialakítása” projekt tervei is rendelkezésre állnak, a pályázatban a Pallagi úti kerékpárút folytatása valósul meg a gyógyszergyár bejáratáig a Pallagi úttal párhuzamosan

Az elképzelések, illetve pályázatok és készülő tervek között szerepel Kismacsra vezető kerékpárút a 33. számú főút mentén, turisztikai célú kerékpárút építése Kismacs és a Látóképi-tó között.

A Diószegi mentén

Ilyen a turisztikai kerékpár­út fejlesztése is a Biczó István-kert és a Panoráma út között (nyomvonal a Wesselényi lakótelep, Attila tér, Vágóhíd utca, Diószegi út), továbbá a keleti városrész forgalomszervezése és kerékpárút kialakítása a Diószegi út mentén. Összességében a debreceni és Debrecen környéki kerékpárutak hossza a jelenlegi 80 kilométerről 117 kilométerre nő, a beruházásoknak köszönhetően.

HBN


[related-post post_id="3731147"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!