Debrecen hírei

2014.01.23. 12:40

Terdik Angéla kiállítása a Tímárházban

Debrecen - A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjasa, Terdik Angéla fazekas népi iparművész alkotásaiból „…a tűz továbbadása” címmel január 24-én (pénteken) 17 órakor nyílik kiállítás a DMK Tímárházában (Nagy Gál István u. 6.).

Debrecen - A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjasa, Terdik Angéla fazekas népi iparművész alkotásaiból „…a tűz továbbadása” címmel január 24-én (pénteken) 17 órakor nyílik kiállítás a DMK Tímárházában (Nagy Gál István u. 6.).

A kiállítást megnyitja: Mátrai-Nagy Andrea etnográfus.

Közreműködnek: a nyírábrányi Nagyberek Néptáncegyüttes tagjai.

A kiállításon látható textíliák Harsányi Edit hímző alkotásai.

Az alkotóról

Terdik Angéla 1970-ben született Szőnyben. Nyírábrányban járt általános iskolába, majd a debreceni Csokonai –gimnázium rajz-művészettörténet szakán érettségizett. A debreceni kerámiastílussal már ekkor megismerkedett, gyakran tanulmányozta a Déri Múzeum gyűjteményét.

1992-ben kerámiaformázó képesítést szerezett a Mezőtúri 626.sz. Szakmunkásképző Intézetben, majd felkértek a Hollós Úti Kézműves Szakiskolába (ma Kós Károly Művészeti Szakközépiskola) oktatónak (1992-1995).

1994-ben az Országos Népművészeti Kiállítás megyei fordulóján kiemelkedően szerepelt debreceni edényeivel, majd az országos fordulón, 1995-ben bronz fokozatot szerezett. Ebben az esztendőben megnyitotta első önálló műhelyét Nyírábrányban.

1994-től tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, munkáit rendszeresen zsűrizteti.

Első önálló kiállítását 1995-ben rendezték a Kenézy Galériában, amelyet számos bemutatkozás követett. A város, a megye, az ország több pontján rendszeresen kiállít. Rendszeres résztvevője a debreceni Nemzetközi Fazekas Fesztiváloknak, más kézműves fesztiváloknak, a Múzeumok Éjszakája kézműves programjainak, a különböző folklór- és népzenei találkozóknak, rendezvényeknek.

Ezeken az alkalmakon soha nem mulasztja el, hogy a valaha virágzó debreceni kerámiastílust bemutassa, népszerűsítse. 1996-ban kiérdemelte a Népi Iparművész címet.

Tudását szakköri formában is igyekszik átadni a gyerekeknek, jelenleg Nyíradonyban két csoportot vezet.

2013-ban népi játszóház-vezetői képesítést szerezett.

Tavaly debreceni kerámiáival elnyerte a Hajdú-Bihar Megye Minőségi Termék Díját.

Célja, hogy ezt a páratlan szépségű, formavilágú, gazdag motívumkincsű kerámiastílust feldolgozza, minél szélesebb körben megismertesse.

Tervei között szerepel, hogy ebben az esztendőben a Népi Mesterségek Házában fazekasműhelyt indít. Mesterei: Kulcsár Mihály, Fazekas István, Bagossy Sándor, Hasas Péter, Jeránt Márkné (díszítés).

A Tímárházban látható kiállítás március 14-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.

Debreceni Művelődési Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!