Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.04.27. 09:51

A kétségbeesés kockázatos

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyakran találkozunk olyan történetekkel, ahol az életközepi válság győzedelmeskedik…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gyakran találkozunk olyan történetekkel, ahol az életközepi válság győzedelmeskedik…

A félelemérzés olyan mélyre áshatja magát a testünkben, hogy a krí­zis akár egy házasságot is tönkretehet. Az örömöket hajkurászva hátrahagyjuk az eddig tökéletesnek vélt életünket, és vakon keressük azokat az élvezeteket, amelyek lehet, hogy csak pillanatnyi mámort nyújtanak számunkra. Egy idő után a legtöbben felébredve arra eszmélnek, hogy mindent elveszítettek, ami számukra eddig fontos volt.

A legfontosabb, hogy észrevegyük, mi történik velünk, és megpróbáljunk szembenézni vele." Eszenyi Zsuzsanna

Nem elég egy kapuzárási pánik

– Gyakran találkozunk ebben a korosztályban olyan történetekkel, ahol az életközepi válság győzedelmeskedik, azonban egy párkapcsolati történés mindig többről szól. Ahhoz, hogy egy házasság a válásig jusson, nem elég egy kapuzárási pánik, mivel maga a kapcsolat mindig két ember kölcsönhatásai mentén alakul, és nem az egyén szintjén – emelte ki Eszenyei Zsuzsanna. A legfontosabb, hogy észrevegyük, mi történik velünk, és megpróbáljunk szembenézni vele. A múlt döntésein való rágódás nem segít, de persze számot vethetünk magunkkal, amíg az előremutat, tehát fejlődhetünk, tanulhatunk belőle. A jó megküzdéshez elengedhetetlen a jó önismeret. Segíthet, ha mindezek mentén igyekszünk a jövőre fókuszálni, és új célokat találni. Érdemes az anyagi vonalról más értékekre helyezni át a hangsúlyt, például új hobbikat beiktatni a mindennapokba, új készségeket elsajátítani, új nyelveket tanulni vagy lelki fejlődésünkre fókuszálni – tette hozzá a pszichológus.

- NE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!