Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.09.03. 07:31

Iskola volt, de mi lesz?

<p>Miskolc, Sajóvelezd, Királd - Nem mindenütt örültek a tanév kezdetének. Azokon a kistelepüléseken például, ahol az önkormányzat a csekély gyermeklétszám miatt kénytelen volt bezárni az iskoláját. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/ujabb-tamadas-a-kisiskolak-ellen/cn/boon-news-em_01-20080902-025050"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Újabb támadás a kisiskolák ellen</B></A> [.pdf - 9KB]</p>

Nem mindenütt örültek a tanév kezdetének. Azokon a kistelepüléseken például, ahol az önkormányzat a csekély gyermeklétszám miatt kénytelen volt bezárni az iskoláját. Mint azt korábban megírtuk, az oktatási intézmények finanszírozásának megváltozása miatt tavaly a megyében 13, az idén 8 kisiskola zárta be kapuit. Sok intézmény kényszerült arra, hogy fenntartói társulást kössön valamelyik közeli településsel, és olyan iskolák is akadnak szép számmal, melyek kénytelenek voltak megválni a felső tagozattól, csak az alsósok maradtak helyben. Pontos számokat nem tudtunk meg, mivel az adatok gyűjtése jelenleg is folyik. (Ezt a választ kaptuk a szakminisztériumban és az szakszervezeteknél is.) Annyit azonban megtudtunk, hogy Miskolcon 58 pedagógusstátusz szűnt meg, de nevelők kétharmada nyugdíjba vonult.

Költözködnek

Felmerül a kérdés: mi lesz az üresen maradt iskolaépületekkel? Némelyiket nemrég több milliós beruházás keretében újították föl. Sajóvelezden például 2003-ban történt felújítás 18 millió forintért, amihez pályázat útján jutott hozzá az önkormányzat, az idén pedig megszűnt a településen az oktatás, tudtuk meg Pál Katalin polgármestertől. Az épületbe jelenleg az önkormányzat költözött át, mivel a polgármesteri hivatalt akadálymentesítik. Ha ez kész, esedékessé válik az óvoda felújítása, akkor majd a kicsik költöznek az iskolába. De mi lesz azután? A polgármester reménykedik. Bízik abban, hogy a közeljövőben lesz munkahelyteremtő beruházás a településen, és akkor talán újra benépesülhet az iskola. Az épületet mindenképpen szeretné megtartani az önkormányzat, ha nem oktatási intézménynek, akkor közösségi háznak.

Gondolkoznak

Királdon (ahol szintén az idén szűnt meg az oktatás) bár az iskola épülete régi, és felújításra vár, de így is gondot okoz az önkormányzatnak, hogy mi legyen vele. Az épületben 6 nagy tanterem található, melyek most üresen állnak, mondta el lapunknak Zupkó Andrásné polgármester. A képviselő-testület gondolkodik, mi legyen az épülettel, mert ha nem találnak neki hasznos funkciót, állaga tovább romlik. Eladni nem szeretnék, legfeljebb bérbe adni. A polgármester hozzátette: a környéken nagyon sok önkormányzat van hasonló helyzetben.

Megszűnő oktatási intézmények a megyében:

Balajt, általános iskola
Ózd, Brassói Úti ÁMK általános iskolája (az épület állapota miatt)
Sajóvelezd, általános iskola
Királd, általános iskola
Gagybátor, általános iskola
Gagyvendégi, általános iskola
Sajónémeti, általános iskola
Ziliz, általános iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!