Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.07. 06:22

Élelmiszerárak: nincs megállás

<p>Hónapról hónapra, hétről hétre szakadatlanul emelkednek az alapvető élelmiszerek fogyasztói árai. A robbanás minket, magyarokat is elért...</p>

Nem a nagy felzárkózó gazdaságok keresletnövekménye, hanem legnagyobbrészt a bioüzemanyagok termelésének ösztönzése okozta az elmúlt időszak élelmiszerár-sokkját – áll a Világbank egy bizalmas jelentésében. És az árrobbanás minket is elért...

Egyre kevesebbet

A Diósgyőrben lakó Tyukodi Imrével a szombati bevásárlás előtt találkoztunk.
– Mi lesz ennek a vége? – kérdezte, majd így folytatta: – az olaj egy év alatt a duplájára emelkedett. Aztán itt van a füstölt sajt. Akciósan is majdnem kétezer forint kilója. Korábban pillanatok alatt megvettem mindent, manapság órákat töltök a beszerzéssel. Nézem a reklámfüzeteket, a város egyik végéből a másikba utazom egy-egy akciós termékért. Az teljesen nyilvánvaló, hogy nem tudok lépést tartani az árakkal, vagyis következik az erről-arról való lemondás.
A Vasgyári piacra is benéztünk.
– Nagyon idegesít ez a helyzet – kesergett Balogh Sándor. – Elviselhetetlen a drágaság. Mit tehetek? Az ezerötszáz forintos csirkemellfilét nem tudom megfizetni. A lecsókolbászból eddig két kilót vettem, most már csak egyet kérek. A tejtermékeket nem keresem, marad a krumpli, a bab, meg az olcsóbb szalonna.

Harc a vevőkért

A fogyasztói árakat nagyítóval figyelő vásárlókat manapság meg kell becsülni. Kimondva-kimondatlanul: kegyeikért – legyen az multinacionális cég, vagy kisebb láncolat – versenyeznek az áruházak és a boltok.
– Megnőtt a kereslet az olcsóbb termékek iránt – mondta Lukács Tibor, a magyar tulajdonban lévő Unió Coop Zrt. Búza téren lévő Árucsarnokának boltvezető-helyettese. – Csak jó üzletpolitikával állhatjuk a versenyt! Nem mindegy, hogy hol, mikor, kitől és mennyiért szerezzük be a termékeket, ez ugyanis természetesen kihat a fogyasztói árakra. Nálunk állandóak az országos és a területi akciók, továbbá csütörtöktől vasárnapig külön kedveskedünk a hozzánk betérőknek. Például azzal, hogy olcsóbban adjuk a tőkehúsokat, a baromfit. Manapság fontos az is, hogy egy bolt gyalogosan és autóval jól megközelíthető legyen, szórólapokat adjon ki, ne kelljen hosszú percekig sorakozni a pénztáraknál...

 

A kormány nem avatkozhat be
Nyilatkozatháború bontakozott ki arról, hogy a kormány beavatkozhat-e a piaci folyamatokba, mérsékelheti-e az árakat például az áfa csökkentésével? Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatóját kérdeztük minderről.
– A kormánynak nincs lehetősége arra, hogy érdemben befolyásolja az árakat. Politikai döntéssel ugyan megtehetné, hogy kitér a világpiaci tendenciák elől, de ebben az esetben növekedne a költségvetési hiány, hitelt kellene felvenni, nőne az államadósság és a kamatteher – ez pedig maga a gödör. Vagyis a beavatkozás olaj lenne a tűzre, semmissé válnának az eddig megtett egyensúlyjavító intézkedések. Az ország a hazai energiaszükséglet döntő részét importálja, s mivel az árak szakadatlanul nőnek, nincs mód az itthoni csökkentésre, vagy az áfával való játszadozásra. Csodálkozom rajta, hogy néhány szakember, vagy politikus a piacgazdaságban egyáltalán előáll ilyennel. Mindenhol csak egy út járható: a takarékoskodás, a modernizálás, s ha csökken az energiafogyasztás, a kereslet-kínálat alaptörvénye szerint lelassul, vagy uram bocsá , megáll az árnövekedés – összegezte véleményét Hegedűs Miklós.

Felfelé
Néhány alapvető termék ára az egyik nagyáruházban 2007 decemberében és a napokban:
Rövidkaraj 1150 1199
Bontott csirke 669 740
Finomliszt 115 125
Tojás (10 darab) 260 290
Fehér kenyér 228 255
Étolaj (Vénusz) 399 500
Sertészsír (fél kiló) 149 170

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!