Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.06. 17:14

Svájc hatékony és átlátható terveket támogat

<p>Miskolc - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Svájci Nagykövetség Svájci Hozzájárulás Program Hivatala információs napot tartott Miskolcon a Svájci-Magyar Együttműködési Program megvalósításáról.</p>

Információs napot tartottak a Svájci-Magyar Együttműködési Programról a Művészetek Házában.
Az esemény előzménye volt, hogy Svájc és Magyarország olyan keret-megállapodást kötött, amely alapján a Svájci Hozzájárulás elnevezésű pénzügyi alap lebonyolítása 2008-ban elindulhat. Svájc a tíz, a legutóbb EU-taggá vált ország részére öt éven át összesen 1 milliárd svájci frank értékben fejlesztési hozzájárulást biztosít.

Ebből Magyarország részesedése Lengyelország után a második legnagyobb, mintegy 21 milliárd forintnyi.  Az együttműködési program csökkenteni kívánja egyrészt az Európai Unió tagállamai közötti, másrészt az érintett országok belső viszonyaiban tapasztalható egyenlőtlenségeket.

Közcélt kell szolgáljon

A város részéről Orosz Lajos, alpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, hangsúlyozta a Technopolis koncepció kivitelezésénél számítanak az alap támogatására. Urs Schmid, Svájc ideiglenes ügyvivője kiemelte: a támogatás minimum 40 százaléka a leghátrányosabb helyzetben lévő észak-magyarországi és észak-alföldi régiókban kerül felhasználásra, külön figyelemmel Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre. Az információs napon Szalóki Flórián, főosztályvezető az NFÜ 2008. évi munkatervéről beszélt, Liliana de Sá Kirchknopf a program hivatalának vezetője a szabályokat és eljárásokat ismertette. A rendezvénynek a pályázók számára a legfontosabb üzenete az volt, hogy minden projektnek – témától és mérettől függetlenül – közcélt kell szolgálnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!