Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 15:47

Átadták a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban

<p>Széphalom - Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke adta át a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban. Amint az a megnyitón elhangzott, a múzeum ötletét 14 évvel ezelőtt dr. Pásztor Emil irodalomtörténész vetette fel.&#160;<DIA alt="Átadták a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban 2008.04.23." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_tadt_k_a_Magyar_Nyelv_M_zeum_t_Sz_phalomba/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Átadták a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalomban 2008.04.23." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az alapkövet 2001. szeptember 21-én helyezték el. A beruházás összértéke 800 millió forint volt.

Nyelvállapot

Dr. Sólyom László avató beszédében egyebek között elmondta. a nyelv állapota közösségi létünk mutatója, a nyelvhasználat igényessége sokat elárul a társadalom állapotáról.

A megjelenteket köszöntötte dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke, dr. Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt megáldották az épületet a történelmi egyházak képviselői.

Ünnepség

Az épület bejárását követően Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg az előadóteremben a Magyar nyelv hetét. Az akadémikus egyebek mellett elmondta, negyvenkettedik alkalommal rendezik meg a Magyar nyelv hetét, de ezúttal ennél fontosabb helyszín nem is adódhatott volna az országos megnyitóra.

Kazinczy Ferenc a mai napon nagyon boldog és elégedett ember lenne, ha látná, ahol egykoron a gyümölcsöskertjének magvait elvetette, ott most a magyar nyelv méltó emléke nőtt ki a földből – mondta dr. Kazinczy Ferenc, a széphalmi író Stockholmban élő ükunokája.

A köszöntők elhangzása után dr. Veres László megyei múzeumigazgató és Fehér József, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója vette át az épületet, majd az ünnepség fénypontjaként Szokolay Sándor vezényelte Szavak című művének ősbemutatóját, amelyet a város felkérésére erre az alkalomra komponált.

Kiállítások
Jelenleg három ideiglenes tárlattal várja látogatóit a Magyar Nyelv Múzeuma. Így szeptember végéig tekinthető meg a Csete Ildikó festőművész munkáiból készült tárlat, a Kazinczy Ferenc egykori könyvtárának köteteiből válogatott tárlat, amelynek anyagát a Sárospataki református Kollégium Tudományos Gyűjteménye adott át a széphalmi múzeumnak, valamint az országos Széchenyi Könyvtár a Corvina gyűjteményének néhány lapját bocsátotta a Magyar nyelv Múzeumának rendelkezésére.
Októberre áll össze a Magyar nyelv múltja, jelene és jövője címet viselő állandó kiállítás.
-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!