Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.08. 19:21

Kövesdi reumakórházból rehabilitációs központ

<p>Mezőkövesd - Szolgáltatás bővüléssel és munkahely teremtéssel járt Kelet-Magyarország egyetlen mozgásszervi rehabilitációs intézményének fejlesztése.</p>

Regionális központ tervével indult a 1,1 milliárd forintos uniós beruházás, mely a Dunától keletre eső rész egyetlen ilyen típusú intézménye. A jelentős átalakítás során az addigi 3 helyett 4 rehabilitációs osztály és 15 új munkatárs várja a betegeket.

Külön fürdőszoba

A 156-ról 184 ágyasra bővült intézmény nemcsak műszakilag, hanem szakmailag is nagyon sokat fejlődött az eltelt idő alatt. Erről dr. Kovács Lajos beszélt, aki leginkább a tornáztató medence megépülését és az épület teljes akadálymentesítését emelte ki a fejlesztések közül. Mint mondta, a degeneratív ízületi valamint gerincbetegségek szempontjából fontos a gyógyvíz közelsége és a profilváltás miatt a kerekesszékkel való akadálymentes közlekedés.

A betegek szempontjából sem mindegy, hogy a korábbi 6 ágyas nem túl komfortos kórtermek helyett, 5 ágyas, zuhanyzóval és WC-vel felszerelt kórtermekben kapnak elhelyezést. Az igazgató szerint nem mindegy az sem, hogy a sikeres uniós pályázat eredményeként egy olcsóbban fenntartható rehabilitációs központ vált a kórházból.

Szakmai gyakorlati hely

Az épület teljes szerkezetében történtek változások, hiszen a tetőteret is beépítették. A nyílászárók cseréjével, a szellőztető rendszer kialakításával, a tűzbiztonsági előírásoknak való teljesebb megfeleléssel egy igazán uniós szintű egészségügyi intézményt tudtak kialakítani. Az átalakítás érintette a korábbi ebédlőt, a mozgásukban korlátozott betegek miatt szükség volt a betegágy melletti étkeztetés megvalósítására.

A szakmai létszám is bővült. A szakorvosi igényt átszervezéssel, a szakápolói szükségletet új dolgozókkal elégítették ki. Összességében nővérekkel és gyógytornásszal 15 új munkahely is létesült a beruházás kapcsán. Az új központtal új lehetősége is adódott a Debreceni Egytemen lévő Rehabilitációs Tanszékkel kórházi gyakorlóhely kialakításában gondolkodnak. A jelenlegi száz százalék közeli ágykihasználtság mellett, gyakran történik megkeresés a régióból és az ország távolabbi tájairól is, hiszen ilyen magas kéntartalú forrás melletti gyógyközpont legközelebb a fővárosban található.

Sz. B.

Adatok
Operatív program: HEFOP
A pályázó neve: Mezőkövesdi Népművészeti Egyesület
A projekt megnevezése: Regionális rehabilitációs központ létrehozása Mezőkövesden
A beruházás helye: Mezőkövesd
Összköltség: 1 195 838 696 Ft
Támogatás: 1 115 000 000 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!