Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.15. 12:27

Iskolába mennek, de melyikbe?

<p>Miskolc, Tarcal - A jövő héten, április 24- én és 25-én várják az általános iskolák a leendő elsősök szüleit.Ekkor lesz ugyanis a beiratkozás. Nagy nap ez a családok életében, de az iskolák sem izgulnak kevésbé.</p>

Ekkor lesz ugyanis a beiratkozás. Nagy nap ez a családok életében, de az iskolák sem izgulnak kevésbé, hisz a tanulók létszáma határozza meg jövőjüket.

Választék van

Miskolcon 1534 gyermek válik tankötelessé ebben az évben, ami megfelel az előző évek átlagának de hogy pontosan mennyien lesznek elősök, azt még nem tudni, hiszen vannak, akik maradnak egy évet az óvodában, tudtuk meg Mókáné Hallók Zsuzsannától, az önkormányzat közoktatási osztályának vezetőhelyettesétől. A megyeszékhelyen önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású iskolák várják a nebulókat. Önkormányzatiból van a legtöbb: 14 központi és 15 tagiskola. Ezenkívül 4 egyházi és 2 alapítványi intézmény közül választhatnak a szülők.

A képzési kínálat bőséges, tette hozzá a vezetőhelyettes. Két tannyelvű, nyelvi, művészeti és várhatóan sportképzést kínálnak az iskolák. Két intézményben pedig speciális program segíti a lemaradók felzárkózását.

Szempontok

Nem túl vidáman néznek a jövő tanév elé Tarcalon, ott ugyanis jelentősen csökken az elsősök száma. Tavaly 40 gyermeket írattak be a szülők, az idén csak 24-et fognak, mondta el lapunknak Bártfainé Varga Györgyi, a Klapka György Általános Iskola igazgatóhelyettese. Nem jellemző a tarcaliakra, hogy más városba vinnék a tanulókat, tette hozzá, a gyermekek száma csökkent le ennyire ebben az évben. Mivel április 26-án szombaton munkanap lesz, a tarcali iskolában ezen a napon is várják beíratásra a szülőket, akik nyelvi és informatikai képzés között választhatnak.

Ahová a rokonok

Az egyik miskolci óvodában afelől érdeklődtünk, milyen szempontok szerint választanak a szülők gyermeküknek iskolát. Smizsánszkyné Marján Ida, a Vasgyári Óvoda Mesevár Tagóvodájának tagóvoda-vezetője azt tapasztalta, hogy az iskolázottabb szülők körültekintőbben választanak intézményt, a kevésbé iskolázottak pedig inkább oda íratják be gyermekeiket, ahová a rokonok vagy a szomszédok járnak. Szempont-e a szülők számára, hogy hány hátrányos helyzetű gyerek jár egy-egy iskolába?- kérdeztük a tagóvoda-vezetőt, aki azt válaszolta: akik elfogadók és szociálisan nyitottak, azok nem mérlegelnek, de vannak, akiknél ez is szempont.

Vigyék magukkal!
A szülők a beiratkozásra vigyék magukkal:
- a gyermek születési anyakönyvi kivonatát
- a gyermek fejlettségét igazoló óvodai igazolást vagy a nevelési tanácsadó szakvéleményét
- a szülő személyiigazolványát és lakcímkártyáját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!