Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.17. 19:04

Több a kutya, de kevesebb az oltott

<p>Ma 2600 forintért oltanak egy kutyát Miskolcon, nyilván ez is az oka, hogy sok tulajdonos elblicceli a kötelező oltást. Márpedig ez veszélyes, hiszen egyre több róka jön be a városba. De nem kaptak veszettség elleni gyógyszert. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/az_ebolt_s_eheti_programja_miskolcon.pdf"><B>Az eboltás eheti menetrendje Miskolcon</B></A> [.pdf - 48KB]</p>

Hétfőn elkezdődött az évenkénti kötelező eboltás Miskolcon. Ma Hejőcsabán és Görömbölyön oltották a kutyákat, holnap délután a Feszty Árpád utcára vonul ki az állatorvosok lakókocsija.

– Az idén a tavalyihoz képest drágább az oltás, 2600 forintot kell fizetni, az összeg a kötelező féregtelenítő szert is tartalmazza – mondta Sajgóné Csiszár Erika, a polgármesteri hivatal hatósági főosztályának vezetője.

Nem naprakész

Az elmúlt években (talán a borsos árnak is köszönhető) jelentősen csökkent a beoltott kutyák száma a városban. Arra, hogy mennyivel, nem tudott válaszolni a főosztályvezető, és ennek sok oka van.
– A kutyákat a hatósági osztály tartja nyilván, nálunk regisztrálják, ha megtörtént a kötelező oltás – mondta, – de nem naprakész a nyilvántartásunk.
Sokan nem jelentik ugyanis, ha elhullik az állat, vagy ha máshová költöznek a gazdával. Van, hogy az állatorvos nem jelent pontosan, és később kiderül, mégiscsak oltva volt az eb. És vannak olyan területek, (Pereces, Lyukóbánya, Békeszálló környéke), ahol nagyon sok kutya él bejelentetlenül. S bár rendszeresen összeszedeti a hatóság az oltatlan ebeket, nem tudni, mennyien lehetnek, amelyekkel nem találkoznak a szakemberek.

Rókák a városban

A főosztályvezető a hatósági állatorvos hozzá írt levelére hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy az oltott kutyák számának csökkenése hatalmas veszélyt jelent. Megnőtt ugyanis azon rókák száma is, amelyek bejönnek a városba.

A rókáknak korábban rendszeresen szórtak ki veszettség elleni gyógyszert, ám a korábbi mennyiségre nincs pénz. Így megnőtt a lehetősége (így fogalmaz a hatósági állatorvos), hogy a rókák és a kutyák élettere közt lerövidül a távolság. Így nagy a veszély, hogy az oltatlan kutyák körében megnő a veszettség, az ember is megfertőződhet, a betegség nem gyógyítható, és halálos is lehet.

Szabálysértés

Megkérdeztük, volt- e már példa ilyen fertőződésre, de Csiszárné Sajgó Erika úgy válaszolt, harapásos esetről nem tudnak.
– A megtörtént eboltásról és az év közben beoltott ebekről értesítést kapunk – mondta a főosztályvezető. – Ha a kötelező eboltás végével azt mutatja a nyilvántartásunk, hogy egy kutya nem kapott oltást, gazdája szabálysértést követ el, és mi elindítjuk ellene az eljárást.

Csiszárné Sajgó Erikától még megtudtuk, néhány évvel ezelőtt 14 ezer kutyát tartottak nyilván (akkor még) kartonokon. 3-4 éve számítógépesítették a rendszert, ma 18 ezer eb van – hivatalosan – a városban.

Nincs támogatás
A városházának egyébként csak közvetítő szerepe van az eboltás megszervezésében. (Bár a személyi és tárgyi feltételek megteremtése a jegyző feladata, a helyszín biztosítása, a lakókocsik helyszínre szállítása a városgazdáké, a lebonyolítás az állatorvosoké.) Megkérdeztük a főosztályvezetőt, nyújt-e támogatást az önkormányzat azoknak a kutyatartóknak, akik nem tudják kifizetni az eboltás összegét, de a válasz határozott nem volt.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!