Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.27. 08:20

Soha nem gondoltam, hogy ingyenes!

<p>Amióta bevezették a vizitdíjat és az ágydíjat, enyhe minőségi változás észrevehető az egészségügyisek munkájában – tapasztaltam, mert rendszeresen járok a "körzetbe", szakrendelésre, és nemrégiben 8 napig voltam a kórházban is.</p>

Én soha nem gondoltam azt, hogy az egészségügyi ellátás ingyenes. Eddig azt tapasztaltam, hogy a tőlem levont összegek fejében (és nem ingyen!) bármikor rendelkezésre áll az orvosi ellátás, a sürgősségi ellátás, a mentőautó. A vizsgálatok korszerűbbek lesznek, a terápiák pedig egyre költségesebbek lesznek.

Amióta bevezették a vizitdíjat és az ágydíjat, enyhe minőségi változás észrevehető az egészségügyisek munkájában – tapasztaltam, mert rendszeresen járok a "körzetbe", szakrendelésre, és nemrégiben 8 napig voltam a kórházban is. Ez az enyhe változás szerencsére pozitív irányú.

Az, hogy közvetlenül a beteg zsebéből kapnak pénzt – nem titokban, az ún. "kötelező hála" jegyében – , lassan ráébreszti őket arra, hogy ők szolgáltatást végeznek, úgy, hogy a páciens a megrendelő, és ők a gyógyításra vonatkozó igényt teljesítik. Szerintem mindaddig kellene az ágy- és a vizitdíj, amíg minden ápoló, asszisztens és orvos nem ennek tudatában dolgozik. Semmi fennsőbbségre nincs szükség, mert minden ember egyformán született, egyformán a magyar társadalombiztosítás adózója és alanya.

Egy részük elégedett, másik részük elégedetlen, de abban mindenki egyetért, hogy ne legyen járulékemelés, és az egészségügyi kassza "túlköltéseit" szüntessék meg, mert annak kiegészítésére máshonnan kell minden évben elvenni, költségvetési hozzájárulás képében. Szigorúbban ellenőrizzék az intézmények működését és pénzfelhasználását. A veszteséget meg kell szüntetni, de azt is, hogy egészséges és beteg emberek egyfolytában és egye nagyobb számban "kapkodják befelé" az olcsó és drága gyógyszereket, akár kellenek, akár nem.

Juhász Attiláné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!