Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.30. 08:15

Pusztít a tbc a szomszédunkban

<p>A leggyilkosabb kór a tbc (gümőkór, avagy tuberkulózis). Ez pusztít a szomszédban: Ukrajnában. Kényszerintézkedéseket vezetnek be. Kell-e félnünk? A szakembert kérdeztük.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-gumokor-tbc/cn/boon-news-em_01-20080328-123248"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A gümőkór (tbc)</B></A> [.pdf - 38KB]</p>

Egy híradás szerint Ukrajnában jelenleg 600 ezer tébécés pácienst tartanak nyilván, óránként egy beteg meghal a kórban, négy pedig megfertőződik vele. Becslések szerint Ukrajnában a gümőkórban szenvedők legalább 10 százaléka tudatosan kerüli a gyógykezelést. Kényszerintézkedéseket vezetnek be. Veszélyben vagyunk-e mi, magyarok, illetve azon belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek? Mi a helyzet nálunk? Nő, vagy csökken a megbetegedések száma? Járunk-e tüdőszűrésre? Aki fél a tbc-től, mit tegyen, hogy biztonságban tudja magát? Mit tesz, mit tehet érdekünkben az ÁNTSZ, illetve az egészségügyi ellátórendszer?
A kérdéseket dr. Bodnár Judit regionális tisztifőorvosnak tettük fel. Egyeb között a következőket válaszolta:

El kellett rendelni

Magyarországon az új megbetegedések száma 1996 óta folyamatosan csökken. A tüdőgondozók 2005-ben 2024 beteget vettek nyilvántartásba aktív tbc miatt, s ez alig haladja meg a 20 százezreléket. A csökkenés mértéke 2004 és 2005 között kiemelkedő mértékű, 18 százalék volt. Jelentős lépésekkel indultunk el tehát az „alacsony incidenciájú” (új megbetegedésű) országok tábora felé.
Borsod-Abaúj-Zemplénben 2006-ban a 30 évesnél idősebb lakosság körében 100 ezer lakosra 31 új gümőkóros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglalt határértéket – tudtuk meg dr. Bodnár Judittól. Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megye közigazgatási területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakosa részére kötelező, ingyenes, évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el.

Csak minden harmadik

A gümőkor (tbc) és a tüdőrák korai felfedezésének még ma is leghatékonyabb módszere a rendszeres tüdőszűrésen való megjelenés – mondja a tisztifőorvos. – A megelőzés szempontjából nagyon fontos az egészséges életmód, benne a higiénés szabályok betartásával, a szűrővizsgálatokon való részvétel, amelynek fontosságára az ÁNTSZ is rendszeresen felhívja a figyelmet.
A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintetteknek csak a harmada vesz részt tüdőszűrő vizsgálaton. Behívó hiányában is jogosult mindenki megyén belül az ingyenes tüdőszűrésre, ebben az esetben célszerű előzetesen telefonon érdeklődni és egyeztetni a szűrés helyéről és idejéről a lakóhelye szerint illetékes tüdőgondozóban vagy szűrőcentrumban. A tüdőszűrő állomást a névre szóló behívóval egy éven belül bármikor fel lehet keresni.

Készül a jelentés

Megyénkre vonatkozóan a tbc-vel kapcsolatos tavalyi adatok feldolgozása és összesítése még folyamatban van. 2008. március 31-ig készül el a szakfőorvosi jelentés, amelyhez a tüdőgondozók szolgáltatják az adatokat, mindezek értékelésére pedig áprilisban történik meg.

A leggyilkosabb kór

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente nyolc millióan betegszenek meg tbc-ben világszerte, és a mai napig ez a legtöbb, évente kétmillió halálos áldozatot követelő, fertőző kór.

Így terjed tovább

A tbc cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Minden 5 µm átmérőjű csepp 1-3 bacilust tartalmaz. Akik a leggyakrabban kapcsolatba kerülnek a beteggel, azoknak körülbelül 22 százalék az esélyük a megfertőződésre. Egy tbc-ben szenvedő, kezeletlen személy évente körülbelül 20 embert fertőzhet meg. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem.

SZG

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!