Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.12. 06:36

Megfelel-e egy fő tér ismérveinek?

<p>Miskolc - Élénk eszmecsere olvasható az Agorán a Szent István tér tervezett rekonstrukciója kapcsán. Nem csoda, a cél nem kisebb, minthogy Miskolc legfőbb terét alkossa meg a város.&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szent_Istv_n_t_r_l_tv_nytervek_2008_03_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szent István tér látványtervek 2008.03.10." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/terpalyazat-a-szent-istvan-terre.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Eredményt hirdettek: több, igen nívós ötletet díjaztak, és jó esély van rá, hogy ezen pályaművek elemeinek felhasználásával olyan terv szülessék, ami belátható időn belül meg is valósul. Miskolc igazi főtere válhat a Szent István (sokak tudatában Dísz) térből, olvasható portálunkon az a cikk, amely a tér átépítésére kiírt pályázat eredményhirdetése alkalmából készült hétfőn. A látványterveket is láthatták olvasóink.

Van, aki ellenzi

A témához jócskán érkezett hozzászólás a Borsod Online fórumára, és lapunk internetes levelező fórumára az Agorára is. Van levelezőnk, aki arról ír, jó lenne nemcsak a látványterv formájában megismerni az elképzeléseket, de maketteként is, hiszen abból jobban látszik a várható végeredmény. Szerinte(Kanyog Miklós szerint) ezért nem sikerült a Hősök tere vagy a Petőfi tér sem, mert más volt képekben és más a valóságban. Van levelezőnk (nem is egy), aki ellenzi a tér beépítését, mert szerintük úgy jó, ahogy van. Vagy mert rosszak a tapasztalatai a miskolci térátalakításokkal. Révai Tamás levelezőnk (aki egyébként építészmérnök) a térbeépítés mellett voksol. Meg is magyarázza, miért. Ő úgy látja, – és érvekkel támasztja alá – a tér jelenlegi állapotában nem felel meg egy nagyváros legfőbb tere ismérveinek.

Víz a téren

Révai Tamás szerint a cél az, hogy a rekonstrukció során a tér meglévő értékei mellé újakat hozzon létre a város. Fontosnak tartja, hogy a gesztenyefák árnyákában a jövőben is „meg lehessen pihenni, mégpedig úgy, hogy a déli tehernmentesítő zaja ne nyomja el a feketerigók énekét. " A cél az is, hogy a Szinva meder legalább részben ki legyen nyitva, azaz a víz megjelenjen a téren. Szerinte olyannak kellene lennie a térnek, ahol a fesztiválok tömegrendezvényeit a buszok és a villamos elterelése vagy leállítása nélkül is le lehessen bonyolítani.

Megfelel-e egy fő tér elvárásainak? (Igen, ha igennel felelünk e kérdésekre)

– Belvárosi tér jellege folytán tud-e Agóraként működni, azaz belvárosi találkozó és közösségszervező feladatot ellátni?
– Zöldterületi részei képesek-e a parkban megpihenni vágyókat kikapcsolni a város zajából?
– Nyújtja-e a legfontosabb kapcsolódási pontokat, a város többi része irányába? ( tömegközlekedés, diszkrét parkolás, gyalogos sétányok metszéspontja)
– Vannak-e térfalai ? Azok kizárják-e, begyógyítják-e a város testén esett sebeket, vagy örökre nyitva hagyják őket?
– Kihasználja-e a tér a környezetében meglévő potenciális energiákat? Képes-e helyi értéket teremteni belőlük, avagy tudomást sem vesz róluk? (Például Avasi templom, avasi domboldal, kapcsolat a kilátóval, a Szinva mint természetes vízfelület fölértékelése)
– Alkalmas-e nagy létszámú rendezvény megtartására? (lehetőleg a megszokott városi forgalom, tömegközlekedés zavarása
nélkül)
– A nagy létszámú rendezvények (fesztiválok, koncertek, stb) megtartására biztosít-e megfelelő szervíz és közlekedési hátteret? Mindezt úgy, hogy a tér többi funkciója ne sérüljön! (Az emberek ne a füvet tapossák ki ilyenkor, és ne érezzék az utcabútorok átrendezésének kényszerét)
– Vajon gazdaságosan, okos helykihasználással teszi ezt? Vagy terjengősen, nagy, kihasználatlan semmire sem jó területeket
hoz létre?(például forgalmas utak közé ékelődő resztli felületek)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!