Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.05. 13:12

Interjú Szabó Györgyel, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével

<p>"Elkerülhető lett volna ...”. Szabó György szerint sokkal fontosabb, hogy lesz-e színvonalasabb oktatás, jobb egészségügyi ellátás, igazságosabb szociális támogatás.</p>

Március 9-én három népszavazási kérdésben – felsőoktatási tandíj, vizitdíj és kórházi napidíj – járul urnához az ország. A kampány a végéhez közeledik, annak értékelésére kértük Szabó Györgyöt a Magyar Szocialista Párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét.

ÉM: Ön szerint elkerülhetetlen volt, hogy népszavazás döntsön a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj létéről?
Szabó György: Természetesen elkerülhető lett volna és el is kellett volna kerülni. Felelős párt ilyen kérdésekben sehol a világon nem kezdeményez népszavazást, tudván, hogy népszerűség hajhászás, hogy közösségi célokért ne kelljen fizetnünk. Ki fizet szívesen szemétszállítást vagy vízdíjat ? Nyilván senki. Persze tudom, hogy a FIDESZ azzal érvel, hogy fizetjük az egészségbiztosítási hozzájárulást, akkor minek kell vizitdíjat fizetni?

Csak azt felejtik el, hogy a robbanásszerűen fejődő orvosi technika rendkívül drága, és az egész világ küszködik azzal, hogy egy elöregedő társadalomban hogyan lehet a magas színvonalú ellátást biztosítani. Nem véletlen, hogy Európa legtöbb országában ugyancsak kell díjakat fizetni, és sehol sem örülnek ennek, de máshol ebből nem kezdeményeznek népszavazást sanda szándékkal. A helyzet az, hogy a magyar egészségügynek szüksége van erre a pénzre. A FIDESZ persze arról mélyen hallgat, hogy ha ez nem lesz, honnan pótolják.

Ami pedig a "tandíjat" illeti, egyszerűen nem igaz hogy a szegény, de tehetséges gyerekek továbbtanulásának gátja. Ösztöndíjak, diákhitelek segítik a rászoruló jó tanulókat, és azt is tudjuk, hogy egy diploma megszerzését tetemes közpénzzel támogatjuk mindannyiunk adóforintjaiból. Hogy ebből visszafizet valamennyit a kezdeményezett az igenis igazságos. Érdekes, hogy korábban ezt a FIDESZ is tudta, hiszen régebbi programjában elkerülhetetlennek nevezte.

Álságos tehát a mostani érvelésük és talán ez mutat rá a legjobban arra, hogy pusztán hatalmi törekvésük megnyilvánulásáról van szó.

ÉM: A megyét járva, mit tapasztalt? Milyen sajátosságai vannak térségünknek a népszavazási kérdések szemszögéből?
Szabó György: Én azt tapasztalom, hogy a megtévesztő FIDESZ kampány ellenére, mind többen ismerik fel, hogy az itt élők sorsának jobbra fordulása nem a 300 Ft-os díjon múlik. Sokkal fontosabb, hogy lesz-e elég munkahely, tisztességes fizetés, színvonalasabb oktatás, jobb egészségügyi ellátás, igazságosabb szociális támogatás, ki tudjuk-e használni meglévő értékeinket, tudjuk-e folytatni az elmúlt években megindult felzárkózásunkat a fejlettebb régiókhoz. Ezek az igazi kérdések, ennek hogyanjáról érdemes vitázni, töprengeni, megoldásokat keresni. Mi ezután is ezeket fogjuk előtérbe állítani, mert meggyőződésünk, hogy ez mindannyiunk közös érdeke.

ÉM: Az ön pártja – mint a reformok támogatója – természetszerűleg a nem szavazatok mellett áll. Ön szerint milyen következményeinek kell lennie, ha az igenek nyernek?

Szabó György: Akármilyen eredmény születik a népszavazáson, természetesen tudomásul fogjuk venni. Másokkal ellentétben mi sohasem vontuk kétségbe a szavazások eredményét. Amennyiben a népszavazás nem lesz eredményes talán az ellenzéki vezetők is belátják, hogy másfél éve tartó hadjáratuk értelmetlen, és érdemes visszatérni a párbeszédhez.

De ha nem látják be törekvésük így is, úgy is kifullad. Ha eredményes lesz a szavazás a Kormány és a parlamenti többség, meghozza a szükséges döntéseket, efelől senkinek ne legyen kétsége.

A kieső pénzt az egészségügyből, a felsőoktatásból persze nem tudjuk pótolni – erre a FIDESZ-nek sincs ötlete – de nyilván ez a kezdeményezők felelőssége. Mi pedig tovább dolgozunk azon, hogy a kényszerű megszorítások után hogyan tudunk új lendületet adni az országnak. Dolgos két esztendő áll előttünk.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!