Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.27. 07:51

Gondolatok a "Terápia 2008"-ról

<p>Orvosaink mondják, hogy a negatív lelet is lelet, ez nagyon fontos lehet a diagnózis során. Ismerősöm a gyermekét azért nem vitte el a kórházba, amikor megsérült, és elfertőződött a lába, mert nem volt pénze a vizitdíjra...</p>

Levelemet a háziorvosi rendelőkben elhelyezett "Terápia 2008" című propagandaanyag alapján írom. Terápia? Miért kellett a népszavazás?
Válasz: mert nem ezt ígérték, nem arra kaptak felhatalmazást. Jól emlékszünk rá: Elnök úr, nem akarhat igaztalan eszközökkel hatalomra kerülni (Gyurcsány-Orbán vita).

Miért kell fizetni?

Válasz: mert a konvergencia-program alapján 3 év alatt kivonnak-elvesznek 250 millió forintot az egészségügytől. Elvettek a háziorvosoktól: csökkent a kártyapénz, megszűntek az amortizációs juttatások. A kórházaktól az éves vizitdíj-napidíj összegének ötszörösét vonták el, kórházakat, osztályokat zártak be, ágyakat szüntettek meg, dolgozókat bocsátottak el (megvannak az első eredmények!)

"Kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó": nincs ilyen, mert a beteg akkor megy orvoshoz, ha betegnek érzi magát, tehát az nem felesleges, és az orvos feladata eldönteni, hogy beteg vagy nem beteg az illető. Orvosaink mondják, hogy a negatív lelet is lelet, ez nagyon fontos lehet a diagnózis során.

Közeli ismerősöm a gyermekét azért nem vitte el a kórházba, amikor megsérült, és elfertőződött a lába, mert nem volt pénze, félt a vizitdíjtól, ezért nagyon hosszú ideig és szövődményesen gyógyult. Ha csak egy ember egészsége károsodik, vagy csak egy ember hal meg azért, mert a vizitdíj miatt nem megy orvoshoz, akkor már bűn volt bevezetni ezt a „betegségadót”.
Betegségadó – ki fizeti? A betegek. Mikor fizeti? Ha beteg.

"Tudatosodjon az emberekben, hogy semmi sincs ingyen": eddig sem volt. Én 30 éven keresztül fizettem TB járulékot. Hová lett?

"Csökkent a hálapénz" – ki tudja? Hol mérték és mikor? Ha valaki igazán hálás szeretne lenni, az biztosan nem érzi úgy, hogy a 300 forinttal kifejezi ezt. Ha pedig nem akar hálapénzt adni, akkor a 300 forintot is sokallja.

"Csak 300 forint". Nem igaz, mert a gyógyulási folyamat alatt sokszor 300 forintot fizetünk ki vizitdíjra és kórházi napidíjra.

"Nőtt az orvosok bevétele" – ez nem igaz, mert az elején írtam, hogy mind a kórházak, mind a háziorvosok bevételét csökkentették a vizitdíj előtt, és azt mondták, hogy "szedd be a hiányzó pénzt te".

"Az új pénztárak átvállalhatják a vizitdíjat és a napidíjat" – ez sem igaz, legalábbis nem ebben a formában. Át fogják vállalni, de hogyan? Pl. havi 100 forinttal ki kell egészíteni a biztosításom fizetését, hogy ha pl. 5 évig havi 100 forintot fizetek, és utána egyszer elmegyek orvoshoz, akkor ne kelljen 300 forintot fizetni. Jó üzlet.

"Sok kicsi sokra megy". Ez nem igaz, mert a háziorvosok és a kórházak a vizitdíj és a napidíj bevételüket az meg kell hogy küldjék elszámolásra OEP-nek, az pedig az ellenőrzést követően küldi vissza a felhasználható pénztől a bizonylatot OEP támogatás címén (ügyes!). Kórházi ismerősömtől tudom, hogy ez minden hónapban 3-4 millió forinttal kevesebb, mint amennyit a kórház beszedett ezen a jogcímen. Hová teszik a különbözetet?

A propagandaanyag azért hamis, mert kik reklámozzák a vizitdíjat? Akik kapják. Ha én is megkapnám, én is reklámoznám. Miért nem jelenik meg valóságos "hús-vér ember" az anyagon? Pl. Józsi bácsi Olaszliszkáról, és miért nem mondja el ő, hogy milyen jó, ha az utolsó 300 forintját odaadta a háziorvosnak. Kik reklámozzák ezt az anyagot? Mindannyian budapesti háziorvosok és kórházigazgatók. Budapesten könnyű az élet, nem úgy, mint mondjuk a vidéki Felsőgagyban. Miért nem az ott dolgozó orvos reklámozza? Az ő szava hitelesebb lenne, mert jóval szegényebb emberek között él, és kényszerül a vizitdíjat beszedni.

"Rászorulók támogatása". Igen, de aki rászoruló, az 12 vizit 3.600 forintját már régen elköltötte a napi élet adta kiadásokra, és amikor megbetegszik, akkor már ugyanúgy hiányzik neki a 300 forint.

"Visszaigényelhető 20 megjelenés után": Igaz, csak azt felejtjük el mondani, hogy megjelenési helyenként 20 után lehet visszaigényelni. 20 háziorvosi, 20 szakrendelői után.

Olvastam a közelmúltban a miskolci jegyző nyilatkozatát, aki azt mondta, hogy Miskolcon 2007-ben összesen 4 ember kapott visszatérítést 170 ezer emberből. Csak ennyi rászoruló van? Ne riogassuk a háziorvosokat, hogy nem lesz miből visszapótolni a vizitdíj összegét – kormánynegyed, 4-es Metró, reklámköltségek... ezekből lehet.

"Nem része a költségvetésnek": 2009-től lehet, mert az van benne a költségvetésben, amit a kormány letesz, és a parlament megszavaz. Különben is a gyermek háziorvosoknak már 2007. februárjától beletették a vizitdíjat a juttatásokba, mert ők nem szednek ilyen díjat.
"Nem lesz rá politikai akarat". Dehogynem! 2009-ben uniós választások lesznek, és nem valószínű, hogy az orvostársadalmat a kormány magára akarja haragítani azzal, hogy nem adja oda a kieső bevételt.
Váraljai Zoltánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!