Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.21. 14:03

Bakai László: egy különc Jászai-díjas

<p>Miskolc - Az immár Jászai Mari - díjas Bakai László Miskolcon a Hyppolit, a lakáj című darabban Schneider Mátyást, A denevérben Frosch börtönőrt játssza, nemrégiben pedig az Indul a bakterházban a Bakter szerepében aratott sikert.</p>

ÉM: Meglepte az elismerés?
Bakai László: Azt sem tudtam, hogy felterjesztettek. Amikor Halasi Imre (a miskolci színház igazgatója) mondta nekem, hogy már a szakmai bizottság is mellettem döntött mégpedig egyhangúlag, az meglepett, de örültem nagyon. Mint kiderült, maga az igazgató terjesztett fel, és mindvégig titkolta.

ÉM: A miskolci közönséget biztosan nem lepte meg. Az előző évadban három díjat is ön kapott: a legjobb színészét a társulat szavazata alapján, a közönség díját, sőt, az első alkalommal kiosztott Miskolci Páholy-díjat is. Főleg komikus szerepekben láthatjuk Miskolcon. Komikus színésznek tartja magát?
Bakai László: Hogy minek tartom magam, az lényegtelen. Meglátnak egy műfajban, és szeretnének benne viszont látni, így újra ilyen szerepet kapok. Pedig mást is kedvelek, például a tragikomédiát, általában mégis szélsőséges vígjátékokban játszom.

ÉM: Nem fél a beskatulyázástól?
Bakai László: Ha minden évben legalább kétszer ugyanabban a szerepkörben játszanék egy színházban, akkor talán. De szerencsére évente csak egyet. Meg aztán ott volt a Kölyök, amelyben Chaplint játszottam, nos, az tényleg tragikomédia volt. Azt a szerepet nagyon szerettem. De nem lehet rangsorolni, a Hypolitot legalább annyira élvezem.

ÉM: Ez már az ötödik évad Miskolcon. Megszerette a várost?
Bakai László: Halasi Imre hív, és én jövök. Már húsz éve is dolgoztunk együtt, akkor a főiskolai vizsgadarabjában játszottam. De más is köt Miskolchoz, 1978-ban itt kezdtem a pályát, igaz, csak fél évet töltöttem itt. De tény, hogy a miskolci közönséget szeretem, jó érzés, hogy ennyire elfogadnak. Szinte már hazajárok. Szeretek hatni a közönségre. Azt szeretném, ha nem egyszerűen csak azt mondanák, ez jó alakítás volt.

ÉM: Nem végzett főiskolát és főleg vidéken játszik. Azt szokták mondani, ez hendikep a pesti kollégákkal szemben. Érezte ezt?
Bakai László: Nem volt egyszerű utam, az biztos. Dupla annyit kellett dolgoznom, tűrni, hogy nincs főiskolám. De a vidékiség... Azt vettem észre, mindegy, hogy ki hol játszik, én nem éreztem, hogy a vidék negatívumot hozott volna. A saját magam által képviselt színészi stílust vagy elfogadta valaki, vagy nem. 1972 óta játszom egyébként, majdnem gyerekként kezdtem, Jancsó Miklós 25. Színházában voltam studiós. Aztán több más színház következett, játszottam Pesten is, az Operettszínház tagja is voltam. Mindig egy kicsit különcnek tartottam magam, mást képviseltem, mint a többi színész.

ÉM: Miben más?
Bakai László: Olyan játékstílust alakítottam ki, amelyben nagyobb mértékben használom fel a test mozgásait. Parodisztikusan, sarkítottan fogalmazok – nyilván a személyiségemből fakad – jobban előkészítem a dolgokat a hatás kedvéért. Tudatosan alakítottam ki a saját stílusomat. És nyilván jó úton járok, gondolom, ezért kaptam most ezt az elismerést.

ÉM: Pécsett szintén a Hypolitban játszik, amellett a tévében is szerepel, kabaré- sorozatban. Látjuk jövőre is Miskolcon?
Bakai László: Igen, Halasi Imrével már tárgyalunk a következő évadról, de még részleteket nem mondhatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!