Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.07. 08:46

Karácsonyi vásár, vagy putri?

<p>Miskolc - Agórás vélemény a Búza és a Centrum közötti vásárról: „a város legújabb látványossága a Búza téren a népi skanzen, avagy hogyan éltek a romák a XX. században. Fóliával burkolt putrik, cigiárusok.... azaz, a karácsonyi vásár.” &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-vasarokrol-es-piacokrol-szolo-rendeletrol/cn/boon-news-em_01-20071206-031704"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A vásárokról és piacokról szóló rendeletről </B></A>&#160;<DIA alt="Fóliasátor, Búza tér 2007.12.06." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_lias_tor__B_za_t_r_2007_12_06_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fóliasátor, Búza tér 2007.12.06." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-foliasatrak-a-belvarosban_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Búza téri karácsonyi vásár minőségét kifogásolta az Észak online várospolitikai fórumának, az Agórának egyik tagja. Pusztai László véleményét így fogalmazta meg: „a város legújabb látványossága a Búza téren a népi skanzen, avagy hogyan éltek a romák a XX. században. Fóliával burkolt putrik, cigiárusok.... azaz, a karácsonyi vásár.”

Ahogy mi láttuk

Elmentünk, megnéztük. Nem túlzás levélírónk kritikája. Nem csak, hogy nem esztétikus, de határozottan taszító...

A Búza tér és a Centrum Áruház közé ékelődött vásárt az aluljárón keresztül közelítettük meg, ahonnan feljutva máris cigiárusokba botlottunk, majd a rosszabb fajta nejlonokkal, vagy sátorponyvával borított fémvázas standok látványába. A felhalmozott árutól ívben meghajolt, szebb időket megélt furnérlapokon néhol nejlon asztalterítő fedezhető fel, nem kifejezetten karácsonyi témájú. Alatta kilóg a tárolásra szolgáló szakadt kartondoboz, de néhol szándékosan a stand elé teszi ki ezeket, demonstrálandó az áru bőségét. Az egyik helyen a stand időtállóságát és talpon maradását a fémváz találkozási pontjainál barna ipari ragasztóval biztosították, szitén nem az esztétikum jegyében.

Az összképet nem segített feledtetni, hogy egyes standokon fenyőkkel igyekeztek feldobni a sivár környezetet. Talán azért sem, mert a girlandok alatt zokni- és fehérneműszárítóra felcsipeszelt díszek nyújtottak kiábrándító látványt.

Megkérdeztük az egyik standnál várakozó eladót, milyen a forgalom? Szerinte sivár, az embereknek nincs pénzük. Szerettük volna megkérdezni, hogy egy hívogatóbb stand szerinte jobban ösztönözné-e az embereket a vásárlásra, de erre nem volt módunk, mert a fényképezőgép láttán a standhoz tartozó másik ember elzavarta az Ica nevezetű hölgyet, felénk pedig „Na!” felkiáltásokkal közeledett.

Lehet, hogy megszűnik

A karácsonyi vásárnak otthont adó terület tulajdonosa a Miskolci Piac Zrt.Várkoly Péter, kereskedelmi és üzemeltetési igazgató felvetésünkre elmondta: az árusok arra hivatkozva kérték a társaságtól a terület bérbeadását, hogy a karácsonyi árut megrendelték, és korábban minden éven - amikor még önkormányzati terület volt - itt árusítottak. Elmondta: tájékoztatták az árusokat, hogy egységes pavilonokat nem tudnak biztosítani, mire ők jelezték: azt nem is tudnák megfizetni, ugyanakkor magáért a területért is minimális összeget kért a Zrt. Az igazgató jelezte: azt ők is látják, hogy nem túl esztétikus a vásár, s ha ennek negatív hatása van a városképre, jövőre nem adják ki a területet.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!