Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.17. 06:15

Egymásra találva - határok nélkül

<p>Hazánk 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez évben kiteljesedik tagságunk, mivel 2007. december 20-án éjfélkor lép életbe a schengeni szerződés.</p>

Egymásra találva - határok nélkül

Ezen alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közös ünnepséget rendez december 20-án, mely 20 órakor kezdődik Tornyosnémetiben, a határátkelőhelyen . Este tíztől élő Bikini koncert, majd 23. 30 -tól beszédet mond dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Zdenko Trebuľa, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Rolyák József, a Miskolci Határőr Igazgatóság igazgatója, dr. Ladislav Malik, az eperjesi Határ és Idegenrendészeti Igazgatóság igazgatója, Farkas József, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója. 24. 00 órakor jelképes határbontás, a sorompó leszerelése.

Ünnepi ülés

Ünnepélyes határnyitás lesz december 21-én délelőtt 10 órakor a bánrévei közúti határátkelőhelyen, Tamás Barnabás és Ing. František Kardoš, a Sajó-Rima Eurorégió társelnökei köszöntője után beszédet mond Barsiné Pataki Etelka, EU parlamenti képviselő. A Sajó-Rima Eurorégió ünnepi ülését ugyancsak december 21-én tartják délelőtt 11 órakor a putnoki Bányász Művelődési Házban.Köszöntőt mond Tamás Barnabás és Ing. František Kardoš, a Sajó-Rima Eurorégió társelnökei.Barsiné Pataki Etelka, EU parlamenti képviselő ünnepi gondolatait kulturális program követi.

Szomszéd emlékpad

December 21-én az Aggtelek – Kecső határszakaszon a schengeni határnyitás tiszteletére 13 órakor ünnepi beszédet mond Éles Miklós, Aggtelek polgármestere és Lőrinc Gyula, Kecső polgármestere. Ezután a „ Helló szomszéd „ emlékpad ünnepélyes elhelyezése szerepel a porogramban.Aggtelek és Kecső önkormányzatának képviselő-testülete december 21-én Aggteleken a Hotel - Cseppkőben 12 órakor közös ünnepi ebédet tart.

A schengeni csatlakozás alkalmából december 20-21-én rendezi meg Hidvégardó, Szepsi, Torna önkormányzata és az edelényi Borsod Kulturális Alapítvány az Egymásra találva- határok nélkül elnevezésű bódvavölgyi határnyitást. Tornanádaskán külön rendezvény nem tartanak - értesültünk Takács Tibor polgármestertől.Hidvégardón december 20-án délután háromkor Matusz Tamás, Hidvégardó polgármestere nyitja meg a rendezvénysorozatot, majd Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Köteles László szlovák parlamenti képviselő tart megemlékező beszédet. Tornára megérkezve este hattól kulturális műsor a kultúrház nagytermében, Molnár Pál, Torna polgármestere köszönti a vendégeket. Visszaérkezve a határátkelőhöz 23 órakor Zacharias Istvánnak, Szepsi polgármesterének a megnyitója után Szandi ad koncertet a holnapért. Éjfél után 25 perccel ünnepélyesen eltávolítják a határsorompókat. Ezután Gúr Nándor és Köteles László méltatja a történelmi pillanat jelentőségét.
B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!