Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.11. 11:05

Világbajnok polgármestere van a borfalunak

<p>Tarcal - Elkészült és átadták a Mézédes források földjének új turisztikai látványosságát.<DIA alt="Világbajnok polgármestere van a borfalunak 2007.11.11." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vil_gbajnok_polg_rmestere_van_a_borfalunak_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Világbajnok polgármestere van a borfalunak 2007.11.11." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az „Összefogással a Tokaj Világörökségért” projekt elemeként szombat délután avatták azt a látogató központ szerepét is betöltő, állandó nyitva tartású turisztikai létesítményt, ami országos szinten nevezhető egyedinek. A százhetvenötmilliós költségvetésű, hat darab épületből álló komplexum bemutatja a pátria értékeit, kidomborítva a szőlészetet-borászatot. - Nem véletlen, hogy „6 Puttonyos borfalu”-ra kereszteltük az objektumot, egyrészt a hat puttonyos a pátria legértékesebb nedűje, másrészt fél tucat létesítményt tartalmaz a terület – mondta az avatási ceremónián Baracskai László tarcali polgármester, mielőtt Koncz Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke tiszteletbeli polgármesterré avatta Kovács „Kokó” István ökölvívó olimpiai -és világbajnokot. Baracskai László köszöntőjében megjegyezte, a borfalu, mint elképzelés nem volt új keletű, Pataky Sándor, a 2006-ban nyugállományba vonult, három cikluson keresztül dolgozó településvezető tette le az alapokat, neki is köszönhető, hogy az ötlet plasztikussá vált.

Kötelez a világörökségi cím

Szabó György országgyűlési képviselő aláhúzta beszédében, a Tokaj-hegyaljai polgármesterek egy részével már 2003-ban azon tanakodtak, miként lehet az első NFT kereteit a legjobban kiaknázni úgy, hogy az az előző évben elnyert világörökségi címnek rangot adjon. – A több mint kétmilliárdos projektet sikerült összegyúrni. Itt kell megjegyeznem, Tarcal lepipált mindenkit ezzel a létesítménnyel, az eddigi legfantasztikusabb beruházás végére került pont – mondta Szabó György, mielőtt átvágta az avatószalagot. Májer József a Tokaj Mikrorégióért Alapítvány Elnöke kiemelte mondandójában, a világörökségi státusz nem csak arra kötelezi a pátriában élőket, hogy megőrizzék az értékeket. – Olyan dolgokat kell teremteni, amelyek a világörökség ügyét szolgálják. Ezt a földet mi csak kölcsön kaptuk, nem mindegy, miként sáfárkodunk vele, mit hagyunk az utódoknak – hangsúlyozta Májer József. Kovács „Kokó” István, miután letette a polgármesteri esküt elmondta, szívesen fogadta a felkérést. – Ez a minimum, amivel az itt élőknek, Tarcalnak, a Tarcali Hegyközségnek, a történelmi borvidéknek tartozom, hiszen az a vendégszeretet, amivel itt találkoztam, erre kötelez – hangsúlyozta a világbajnok.

Keretbe: Kiváló helyszín

Baracskai László tarcali polgármester ismertette az épületrészek funkcióit, borinfó, borgaléria, kiállító terem, múzeum, konferenciaterem, szervezetek háza, turisztikai borospince, kemencés ház kapott helyet a beruházás területén. Tarcal egyébként 1996-ban kezdeményezte a Tokaj-hegyaljai Borút felelevenítését. A megalakult egyesület a hagyományok megőrzésében vállalt vezető posztot, bemutatva az egyedülálló borkultúrát, népi mesterségeket, népművészetet. Joggal mondható el, a „6 Puttonyos borfalu” remek helyszínt ad az értékek prezentálásának.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!