Újkert hírei

2018.04.10. 09:58

Plasztikáztatásra szorul az újkerti térplasztika

Debrecen - Rozsdásodik Cs. Uhrin Tibor Szélmobil című szobra a debreceni újkerti lakótelepen.

Debrecen - Rozsdásodik Cs. Uhrin Tibor Szélmobil című szobra a debreceni újkerti lakótelepen.

Esős időben – nem túl esztétikus látványt nyújtva – barnás lé folyik végig a Békessy Béla utca és a Mikszáth Kálmán utca sarkon található, Szélmobil című modern szobor közepén.

Az alkotás elvileg teljes egészében rozsdamentes acélból készült.

A krómtartalmon múlik

A debreceni polgármesteri hivatal az ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt közölte, hogy az acél korrózióálló képessége nagymértékben függ az ötvözet krómtartalmától.

Rozsdamentes acélnál, az úgynevezett passzív réteg sérülése esetén végbemehet az oxidációs folyamat. Évek alatt az időjárás – mint minden másra – erre a tárgyra is hatással volt, ezért jelenhetett meg rozsda a felületen.

A lehetséges felületkezelés, felületvédelem felmérése már megtörtént. A szobor felújítására a közeljövőben kerülhet sor. A munkálatok elvégzése körülbelül 780 ezer forintba kerül.

A 8 méter magas alkotást 1981-ben, Cs. Uhrin Tibor irányításával, a Hajdúsági Iparművek és az MGM szocialista brigádjai készítették el társadalmi munkában. A 10 emeletes épületek közötti légmozgások következtében elvileg szinte állandóan forog a térplasztika.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!