Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.02. 06:05

Olvasónk írja: Trükkös koldusok Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Nyíregyháza belvárosában kolduló, semmittevő, iszákos személyek is különböző trükköket, cseleket vetnek be azért, hogy a napi betevő italuk árát előteremtsék.</p>

„Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája!” – hallottam minap a televízióban. Tudják ezt a Nyíregyháza belvárosában kolduló, semmittevő, iszákos személyek is, akik különböző trükköket, cseleket vetnek be azért, hogy a napi betevő italuk árát előteremtsék.

Az OTP és a Megyeháza környékén dolgozó koldusok csak az 5, illetve 10 Ft-os érméket hagyják a dobozban, azzal jelezve, hogy bizony ők csak ilyen kisértékű pénzeket kapnak. Hasadjon meg az adakozó emberek szíve, és érezzenek szánalmat. Az egyik kétes külsejű személy még rá is förmedt társára: Te b...meg nincs semmi apró! Egy alkalommal még én figyelmeztettem a kéregetőt, hogy ott van a háta mögött a százas. Valószínű, tőle származik. Szintén az OTP előtt kéreget egy mankós férfi. Barátom adott neki 150 Ft-ot, majd később találkozott ugyanezzel az emberrel, amikor az a mankót a vállára vetve sietett dolgára. A recepttel megjelenő koldust már nem is veszik komolyan, mert látszik a vényen, hogy már régóta használja.

Az Anyakönyvi Hivatal előtt kenyérre kért pénzt egy ittas ember, pedig látszott, hogy a szatyorjában mennyi élelmiszer van, a tetején mindjárt szeletelt téliszalámit tartalmazó csomag. Vagy ehhez kellett volna a kenyér? Ha már a kenyérre valónál tartunk, megjegyzem, hogy a Váci M. utcai stoptáblánál egy külföldi autós átadott egy koldusnak egy szatyrot, élelemmel megtöltve. Nem tetszett neki a csomag, mondván, hogy mit kezdjen vele, hiszen ők kapnak ennivalót, csak szeszes italt nem.

A Posta előtt néha imabottal és kézmozgatással dolgozó koldust úgy ismerik, hogy a „Vak”. Igazolni is akarta, hogy nem lát, hiszen az egyik lábán fekete, a másik lábán fehér zokni volt. Hallottam, hogy a koldus képes naponta 10 000 forintot is eljátszani játékautómatán. Érdekes, hogy a trükkös koldus pontosan felszáll a 12-es buszra, a nagyállomáson rendesen leszáll, és egyből betér a játékterembe. Csak azt láttam, hogy tekintélyes összeget pakolt ki a pénzért megdolgozó adakozók jóvoltából. Én nagyon nem szeretem a trükkös, hazug, csaló embereket., így az ilyen típusú embernek részemről nem pénz, hanem megvetés jár.
Gincsai Miklós, Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!