Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.27. 16:07

Veszteséges a Volán, de nem emelnek

<p>Nyíregyháza - A veszteségek kiegyenlítésére azért tett intézkedést a közgyűlés, hogy a jelenlegi minőségben és mértékben fenntartható legyen a városi tömegközlekedés. A javaslat: a Petőfi téri buszpályaudvar értékesítése.</p>

- A közgyűlés május 26-i ülésen döntött arról, hogy 2008. június 1-től a menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedésben is bevezetik a 30 napos autóbusz bérletet. A 30 napos bérlet bármely kezdőnappal kiváltható és a kezdőnapon 0 órától a tárgyhónapot követő hónap azonos napját megelőző napon 24 óráig jogosít utazásra. A 30 napos bérletek ára azonos a havi bérletek árával és legfeljebb 2 hónapra válthatók meg előre. Az új igazolvány bevezetése mellett természetesen havi bérletek továbbra is válthatók. Ez utóbbi a tárgyhónap 5. napjáig váltható és a tárgyhónap 1. napjától a tárgyhónapot követő hónap 5. napján 24 óráig érvényes - mondta a szakember.

A Szabolcs Volán Zrt. veszteségeinek kiegyenlítéséről is tárgyalt a testület.
- A veszteség kompenzálásáról korábban már beszéltünk. Ennek folytatásaként a testület a részvénytársaság által használt, de a város tulajdonában lévő Petőfi téri autóbusz pályaudvar egy részének ingatlanforgalmi értékeléséről és a veszteségnek a területátadással történő kiegyenlítéséről tárgyal - nyilatkozta lapunknak az ülés előtt Szokol Tibor a szocialisták frakcióvezetője.

- A veszteségek kiegyenlítésére azért tett intézkedést a közgyűlés, hogy a jelenlegi minőségben és mértékben fenntartható legyen a városi tömegközlekedés. A javaslat: az önkormányzat tulajdonát képező Petőfi téri buszpályaudvart a Volán megvásárolja egy zártkörű versenytárgyaláson. Az így befolyó bevétellel támogatjuk a közlekedési vállalatot. - nyilvánította ki a Függetlenek Egyesülete véleményét Földesi István.

Hajzer László a testületi ülésen azt javasolta, december 31-én mérjék fel a tényleges veszteséget, s csak utána folytassák tovább a tárgyalást, s hozzanak döntést. A képviselő javaslatát, amely az elszámolásról és a pályaudvarra történő jelzálogjog bejegyzéséről szólt, nem szavazták meg a képviselők, és az eredeti előterjesztést sem fogadták el. A végső döntés hosszas vita után este született meg, mely szerint az önkormányzat vállalja, hogy idén nem emeli a buszjegyek és bérletek díját és nem csökkenti a szolgáltatás színvonalát. Átvilágítják a társaságot, s más forrást keresnek a hiány pótlására.

Helyközivel együtt

helyi is

Az új bérletfajta bevezetését az indokolta

a városban, hogy a 30 napos bérletek helyközi

típusának kibocsátásáról már

korábban döntés született. Így a logika

szerint ha az utas a hónap bármely napján helyközi

bérletet vált (mert akkortól kezd dolgozni, szabadságról

akkor érkezik vissza stb.) ugyanezt Nyíregyházán

is megtehesse, tehát a városi tömegközlekedésbe

is bekapcsolódhasson a hónap bármelyik napján.

Minden bizonnyal a hónap elején megszokott bérletváltási

roham is mérséklõdik majd az új rendelkezés

életbe lépésével.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!