Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.11. 09:08

A kedvencek: Ady, Petőfi, József Attila

<p>Nyíregyháza – A régi „klasszikusokat” szívesen olvassuk, de a modern költészet nem tud újat nyújtani az olvasónak.<br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-kolteszet-vers-kolto-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

–„Megy–e a világ a könyvek által elébb?” – kérdezte a reformkorban Vörösmarty Mihály, a magyar romantika legnagyobb alakja. Máig keressük erre a választ. Április 11-én, József Attila születésnapján talán mindig egy kicsivel közelebb kerülünk ennek megválaszolásához. Ünnepeljük a költészetet, a szavakba foglalt érzelmeket, gondolatokat, miközben sokak szerint egyre kevesebb az idő nemcsak könyveket, hanem verseket is olvasni.

Az egyik antikvárium eladója, Zvara István ennek éppen ellenkezőjét vallja.
– Én rosszat nem tudok mondani a vereseskötetekkel kapcsolatban, szépen viszik a klasszikusokat, kedveltek a magyar szerzők, de a külföldi líra is kelendő a vásárlók között. Ady, Petőfi és József Attila maradt a hazai kedvenc, az ő versesköteteiket eladni sosem probléma, sőt azt szeretem, ha van belőle elég, hiszen bárki bejön, ki tudom szolgálni – mondja. István szerint a gond inkább a modern költészettel van.

– Akár magyarok, akár külföldiek, nem érintik meg az olvasókat: nem ismerik, nem keresik őket annyira. Jó ötletnek tartja a modern író–költő, ha a vers egy mintában, rajz alakzatban jelenik meg, ezzel viszont az a baj, hogy a szavak így másodlagossá válnak. Az emberek a mondanivalót hiányolják benne, és nem értékelik, hogy a vers tulajdonképpen egy egyszerűbb nyomdatechnikai ötlettel képbe van rendezve.

Ebből is látszik, hogy még mindig az érthető, világos beszédet kedveljük, és azt a mondanivalót hiányolják a mai versekből, ami az ő mindennapi problémáikkal, érzéseikkel foglalkozik – fogalmazott István.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!