Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.05. 13:53

Biogazdálkodás, biokultúra nyíregyházi terítéken

<p>Nyíregyháza - Ma délelőtt 9 órától a 42/501-517-es telefonszámon fogadta a biogazdálkodás, a biokultúra köréből föltett kérdéseket a Kelet-Magyarország szerkesztőségében Veisz János biogazdálkodási szakmérnök, és Nyéki Zsolt szerkesztő. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/ha-egy-herceg-is-segitene-nekunk/cn/szon-news-km_01-20080305-013213"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Biokultúra</B></A></p>

Ha nekünk is egy herceg segítene...

A Kelet-Magyarország szerkesztőségében ezúttal Veisz Jánosbiogazdálkodási szakmérnök, a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület alelnöke válaszolt olvasóink telefonon feltett kérdéseire március 5-kén.

– Túl lassan nyernek teret a biotermékek az élelmiszerpiacon, sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni e témának és még inkább reflektorfénybe kellene állítani a hiteles szakembereket – vetette fel egy telefonáló, aki maga nem biogazda ugyan, de félti a társadalmat a globalizáció hatásaitól. Veisz János osztozott olvasónk aggodalmában, ugyanakkor bíztató jelként hozott példát arra, hogy megyénkben is több üzem működik már, amelyik bioterméket állít elő (Tarpa, Nyírtura, Baktalórántháza).

Nem sok kommentálást kellet fűznie a hibridizációt illető kritikákra sem, amelyek rámutattak a túltenyésztés súlyos problémáira. Olvasónk keserűen jegyezte meg, hogy az „agyon nemesített” állatfajták ellenállóképessége gyenge, csak drága antibiotikumokkal, gyógyszerekkel lehet egyáltalán életben tartani ezeket, miközben az ősfajok vitálisak és genetikailag tiszták, azaz fogyasztásuk egészségesebb.

Követendő példák

– A biotermékek fogyasztása növekvő tendenciát mutat. Néhány éve a hazánkban és megyénkben megtermelt bioélelmiszer 95 százalékát külföldön adtuk el, napjainkban már több mint 10 százalék a hazai piacon talál vevőre, tehát itthon is növekszik a kereslet – utalt kedvező változásokra a szakmérnök. A hazai fogyasztói kör jól behatárolható: vannak, akik életvitelükhöz igazítva tudatosan vásárolnak bioterméket, sokan egészségügyi problémáik (immunhiányos illetve daganatos betegség) miatt tesznek így, s jelentős kör a kismamáké, vagyis a csecsemőtáplálás is növeli a keresletet.

– Hol lehet vásárolni biotermékeket és mennyire lehet biztos a vevő, hogy tényleg az van a polcokon? – firtatták mások. Nos, Magyarországon egyre több a szakbolt, szinte minden nagyobb városban, így Nyíregyházán is működik biopiac, egyes vélemények szerint Budapesten található Közép-Európa legnagyobb biopiaca. Ez jelzi a fizetőképes kereslet koncentrációját is, hiszen a biotermékek valamivel többe kerülnek. Az egyesület folyamatosan kezdeményezi a gyermekétkeztetést folytató intézményeknél s a kórházaknál a biotermékek étrendi bevezetését, dán és angol példát követve. Más példát is érdemes lenne követni: AngliábanFülöp herceg adta a nevét a bio-mozgalomhoz, hazánkban sem ártana, ha köztiszteletnek örvendő személyiségek állnának az ügy mellé.

Garancia

Hazánkban két szervezet: a Biokontroll Hungária

Ellenõrzõ és Minõsítõ Nonprofit

Kft. valamint az Ökogarancia Magyarország Kft. ad

védjegyet a biotermékek elõállításához.

A termelõnek büntetõjogi nyilatkozatot kell tennie,

hogy gazdálkodása során minden elõírást

betart, míg a vásárló kérheti a boltban

egy-egy termék tanúsítványát.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!