Sport

2018.07.28. 13:15

Porlepte történetek: Egyet rúgunk, kettőt kapunk

Nyíradony - A szakolykerti születésű Meszesán Miklós festő-mázoló édesapja, nagybátyja is kapus volt, ő is adonyi kapus lett 1960-85-ig.

Nyíradony - A szakolykerti születésű Meszesán Miklós festő-mázoló édesapja, nagybátyja is kapus volt, ő is adonyi kapus lett 1960-85-ig.

Elmesélte, miért nem lett NBI-es focista. – Nyolcadik osztályos voltam, mikor május 1-én elhívtak minket futballozni Szakolyba egy baráti mérkőzésre. Örültek nekünk, kaptunk fejenként 50 forintot, meg sört. Ebből a pénzből vettem villanyvasalót (35-ért vagy 40-ért) anyámnak, addig csak parazsas volt neki. Már gyerekként a felnőtt csapatban játszottam például Frank Józseffel, Nagy Józseffel, Lukács Györggyel vagy az öreg Dugó Gyurka bácsival. Katonaéveimben a sámsoni Honvédben védtem két évet, aztán Hajdúböszörménybe hívtak az NBIII-as Bocskai csapatba, ahol három évig játszottam kapusként. Bár akkoriban Adony 3-4 osztállyal alacsonyabban focizott, onnan többen nagyon hívtak, hogy jöjjek haza. Azt mondták: „ha egyet rúgunk kettőt kapunk, ha kettőt rúgunk négyet kapunk.” Megsajnáltam őket, ráadásul anyám is haza hívott. Hazajöttem, és itt fociztam tovább.

„Te leszel az utódom”

Harmadéves festőinasként a pécsi nagybátyám házát mentem kifesteni, aki elvitt a helyi Dózsa edzésére. Olyan válogatott labdarúgókkal játszottam együtt, mint Rapp Imre, Dunai 1, Dunai 2 és Dárdai. Meccs után elvittek vacsorázni, s éppen a válogatott kapus, Rapp Imre mellé ültem. Odaszólt nekem: „Na, öcsém, hallom, te leszel az utódom!” Tán 16 lehettem, s hívtak a pécsi Dózsába védeni. Feltételül szabták, hogy hagyjam ott a festő szakmát. Ám ekkor anyám küldött egy táviratot, melyben az állt: „Gyere haza, fiam, mert sok a munka!” Anyámnak köszönhetem, hogy nem lettem NBI-es focista!

- Lejegyezte: Tulipán Csilla -


Egykori focisták

A korabeli adonyi focicsapat tagjai: A megyei első osztály győztes csapata: Tálas János sportelnök, Tasi Sándor szakosztályvezető, Birinyi József, Szikszai Lajos, Mikecz Béla edzők. Guggolók balról jobbra: Takács János, Fodor Ferenc, Dalanics János, Illés János (Sári), Meszesán Miklós (Jeges), Terdik János (Nagykopasz). Álló sor balról jobbra: Tálas János, Bucskó Jancsi, Terdik Gábor (Kiskopasz), Tasi Sándor, Kerezsi Gábor, Szilágyi László (Félszemű), Jónis János, Keczán György (Csupi), Barna Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!