Sport

2018.06.10. 11:01

Kezelhető probléma

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyes felmérések szerint minden hatodik 5 év körüli gyermek ágyba vizel.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyes felmérések szerint minden hatodik 5 év körüli gyermek ágyba vizel.

Az idő előrehaladtával ez a szám csökken, ám még 20 éves korban is érinti a lakosság egy százalékát. A nemek érintettsége közt megfigyelhető egy viszonylag markáns eltérés a fiúk javára, ugyanis szinte kétszer annyi fiúgyermeknél figyelhető meg a kórkép, mint lánynál – tájékoztat közleményében a Webbeteg.hu szerkesztősége.

Nem mernek orvoshoz fordulni

Egyes felmérések szerint az éjszakai bevizeléssel küzdő gyermekek igen nagy hányada rejtve marad az egészségügyi ellátórendszer előtt, vagy akár 1-3 év is eltelhet, mire végül orvoshoz kerülnek. Azok a családok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a problémájuk korántsem ritka, sokáig nem mernek a panaszokkal szakemberhez fordulni. Az ágybavizelés kialakulásának esélyét növelhetik továbbá: ha az egyik szülő is ebben szenvedett, akár mindkét szülő küzdött hasonló gondokkal, ikerpárok esetében pedig magasabb a kialakulásnak a kockázata az egypetéjű ikreknél.

Több ok lehet a háttérben

A kellemetlen panaszokkal járó állapot egyik oka lehet a fokozott vizelet-kiválasztás. Ennek hátterében állhat az átlagostól bőségesebb folyadékfogyasztás, az éjjeli órákban csökkenő vizelet-visszatartó hormon termelődése, cukor- és vesebetegség, továbbá még jó néhány ritkább kórkép. Ha kizárólag éjszaka, alvás közben jelentkezik az ágybavizelés, akkor monoszimptómás típusról van szó. Amennyiben a nappali órákban is jelentkeznek a tünetek, illetve ébrenlét alatt egyéb panaszokkal társul az állapot, nem monoszimptómás enurezisről beszélhetünk. Utóbbi tünetei lehetnek többek között a húgyúti fertőzés jellegzetes jelzői (gyakori, csípő, fájdalmas vizelés, láz, hasi fájdalom), az inkontinencia egyéb formái, a kis hólyagkapacitás (napközben is sokszor jelentkező vizelési inger), a bélférgesség vagy a székrekedés. Éjszakai ágybavizeléshez vezethet a mély alvásból történő felébredés nehezítettsége. Ilyen esetben hiába jelez a feszülő, telt hólyag a központi idegrendszernek, a gyermek mégsem képes felébredni és vizeletét kiüríteni.

HBN


Szorongás is okozhatja

A nappali szobatisztaság 3 éves kor körül alakul ki, ami az óvodaérettség egyik eldöntendő kérdése. Az éjszakai szobatisztaság már egy kicsit több időt igényel, 5-6 éves korban várható a megbízható szint elérése. Éjszakai ágybavizelésről és a szobatisztasággal kapcsolatos problémáról akkor lehet beszélni, ha a gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak a jeleit sem mutatja. Természetesen egy-egy „baleset” önmagában nem betegség, hiszen ezt átmeneti szorongás vagy stressz is okozhatja, azonban ha huzamosabb ideig tapasztal nappali vagy éjszakai bevizelést, forduljon orvoshoz – ezzel megőrizve gyermeke testi és lelki egészségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!