Sport

2017.04.18. 09:44

Még évekig folytatná klubszinten a sztárkézis

Debrecen - A szegediek csapatkapitánya szerint biztosítva van a minőségi utánpótlás a válogatottban.

Debrecen - A szegediek csapatkapitánya szerint biztosítva van a minőségi utánpótlás a válogatottban.

A történelem megismételte önmagát az idei férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjén: a finálénak ebben az évben is a debreceni Főnix Csarnok adott otthont, és a drámai végjáték sem maradt el, a MOL-Pick Szeged győzelme ismét csak egy hajszálon múlott a nagy rivális Telekom Veszprém ellen. Az ezüstérmes csongrádiak beállósával, Zubai Szabolccsal beszélgettünk.

Jól bírjátok a többfrontos terhelést, hiszen a Magyar Kupa mellett a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban is szépen meneteltek. Van fontossági sorrend, vagy egyik kiírás sem élvez előnyt?

Zubai Szabolcs: Számunkra mindegyik ugyanolyan fontos. Aki ismeri a mesterünket, az jól tudja róla, hogy maximalista. Nála egyébként az a dicséret, ha nem ró fel semmit. Amikor csendben van, akkor tudod, hogy most nem hibáztál, minden rendben volt. Persze az utóbbi napok egyértelműen a Magyar Kupáról szóltak, de alapvetően nem teszünk különbséget.

Másképp készültetek erre a négyes döntőre, mint például a tavalyira?

Zubai Szabolcs: Egyáltalán nem, tartottuk a megszokott szisztémát, az edzésprogramokat is rendre ugyanúgy végeztük el, mint ahogy azt ebben az időszakban szokás. A felkészülés ideje alatt semmi meglepetés nem ért minket, úgy indultunk neki a finálénak, hogy mi vagyunk az esélyesebbek…

Már ismerős közeg a Főnix Csarnok, hiszen az előző évben is itt szálltatok harcba a kupáért. Mennyire kedves helyszín nektek a cívisváros?

Zubai Szabolcs: Azt gondolom, ideális helyszínt nyújt Debrecen a négyes döntőnek. Maga a város gyönyörű, bár most nem sok alkalmunk volt szétnézni, de tavaly például jártunk a belvárosban is, akkor több időnk volt erre. A csarnokot mi, magyarok már jól ismerjük, hiszen válogatott mérkőzéseink is voltak itt, viszont a Szeged új játékosainak még ismeretlen terep volt. Úgy vélem, minden szempontból tökéletes, szép helyen voltunk elszállásolva.

A világbajnokságot követően, több, mint egy évtized után lemondtad a válogatottságot. Mennyire volt nehéz meghozni ezt a döntést?

Zubai Szabolcs: Nem frisskeletű ez számomra, egy ideje már érlelődött bennem. Harminchárom éves vagyok, 13 évet játszottam a nemzeti együttesben, úgy gondoltam, ideje lezárnom ezt az időszakot. Végül a januári világbajnokságot követően köszöntem el a válogatottól, amit eredetileg a riói olimpia után szerettem volna megtenni, csak ugye az nem jött össze. A tavalyi Európa-bajnokság balsikerei miatt nagyon rossz volt a szám íze, olyan körülmények között semmiképp sem szerettem volna elbúcsúzni a csapattól, de aztán jött a vb, és úgy éreztem, az megfelelő alkalom. Úgy vélem, a lehető legjobb kerettel indultunk neki a világbajnokságnak, s hellyel-közzel – mondom ezt én, ez "öreg" elégedetlen – jó eredményt értünk el.

Hogyan képzeled a jövőt? Klubszinten még folytatod a pályafutásod?

Zubai Szabolcs: Egyértelműen igen, még évekig szeretném erősíteni a Szegedet. Vannak terveim, de ki tudja még, ezekből mi és hogyan fog megvalósulni. Ez egyelőre a jövő titka.

Egyfajta generációváltás kezdődött el a válogatottban. Mit gondolsz, milyen hatással lesz a vérfrissítés a csapatra, és mikor fejeződhet be a folyamat?

Zubai Szabolcs: Úgy hiszem, a hamarosan végbemenő edzőváltásnak köszönhetően sok jó dolog vár a válogatottra. Ljubomir Vranjes személyében rendkívül profi tréner kerül a kispadra, akiről azt is tudjuk, hogy nem egy vándormadár, hiszen évekig volt a Flensburg csapatának edzője. Teljesen új szisztémát hoz majd a magyar kézilabdába, s ez a kicsit németes, futós stílus mindenképpen feküdni fog a fiataloknak. Ezzel a generációval évekig „meglesz” a válogatott. A mostani fiatalok, például Bánhidi Bence, Bodó Ricsi, vagy akár a már kicsit tapasztaltabb, de még mindig 30 év alatti játékosok, mint Balogh Zsolti, Lékai Máté és Ancsin Gábor még hosszú ideig erősítik ezt a keretet. Velük mindenképp nagy jövő előtt állunk, és nagyon remélem, hogy érmet is szereznek majd.

Mezőkövesdi vagy, az MKC csapatánál nevelkedtél. Nem titok, hogy az utóbbi időben lejtmenetben van a borsodi gárda. Mit gondolsz, mi okozhatja a kudarcokat?

Zubai Szabolcs: Nem egyszerű kérdés, nem tudom, hogy pontosan mi zajlik otthon. Molnár Ferenc (az MKC tavaly decemberben leköszönt vezetőedzője – a szerk.) gyerekkori barátom, vele sokat beszélgetek, de sajnos már nem ő ül a kispadon, így nehéz megítélni. Nem gondolom, hogy könnyű helyzetben lenne a kézilabda Mezőkövesden. Az biztos, hogy a foci nagyon megy, hogy milyen hatással van a két sportág egymásra, arról nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre remélem, hogy minél hamarabb ki tudnak mászni a gödörből, és ismét képesek lesznek hozni azokat az eredményeket, amelyeket tavaly, illetve az azt megelőző években. Ehhez kívánok nekik sok sikert és kitartást!

Több tetoválás is található rajtad, akik ismernek, tudják, hogy mindnek fontos jelentése van számodra. Tervezel még újabbakat?

Zubai Szabolcs: Anyukám nem fog örülni, de igen.

- Tari Nóra -


A Főnix Csarnokba kilátogató nézőket déja vu érzés keríthette hatalmába, hiszen az előző évhez hasonlóan múlt szombaton újra Veszprém–Szeged mérkőzést rendeztek a debreceni kupadöntőben.

A Telekom Veszprém 23-22-re legyőzte a MOL-Pick Szeged csapatát a férfi kézilabda Magyar Kupa szombati döntőjében, a debreceni Főnix Csarnokban, ezzel megvédte címét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!