Sport

2016.12.22. 07:57

Kell a megfelelő háttér a modern sportnak

Debrecen - Egyénre szabott edzések szükségesek a csapatsportágakban is – vallja a mesteredző.

Debrecen - Egyénre szabott edzések szükségesek a csapatsportágakban is – vallja a mesteredző.

A magyar kézilabdázás közismert alakja, Skaliczki László volt a vendége a debreceni Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központnak. A Nagyerdei Stadionban található létesítményben Dr. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója vezette körbe a mesteredzőt, aki korábban a férfi válogatottat, illetve a DVSC női kézilabdacsapatát is irányította.

Egyénre szabva

– Nagyon jó kapcsolatot ápolok Dr. Balogh Lászlóval, már évekkel ezelőtt sokat beszélgettünk az általa végzett teljesítménydiagnosztikai munkáról. Mindig is foglalkoztatott ez a téma, éppen ezért nagyon örültem a meghívásnak – kezdte a beszélgetést Skaliczki László.

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik

– Még soha nem láttam ilyen, vagy ehhez hasonló centrumot, bevallom őszintén, csak ámulok és bámulok. Nagyon nagy szükség van erre, mert meg kell adni a kellő hátteret a modern sportnak. A mérések után egyénre szabott edzéstervet lehet kidolgozni mindenkinek, s ez nagyon fontos! Hiába beszélünk csapatsportágakról, a különböző gárdákat játékosok alkotják, akik más és más paraméterekkel rendelkeznek, nem lehet uniformizáltan edzeni őket. Ez persze előrevetít egy team munkát, aminek a koordinátora, illetve vezetője az edző. Az ilyen vizsgálatokra égetően szükség lenne minden élsportolónak és csapatnak. Az ilyen orvosi háttér elengedhetetlen ahhoz, hogy azokban a sportágakban, ahol világszinten a legjobbak közé tartozunk, ott is maradjunk az élbolyban – fogalmazott a Békéscsaba női kézilabdacsapatának jelenlegi szakvezetője, aki elárulta, már korábban is kereste az ehhez hasonló orvosi lehetőségeket, így mindenképpen szeretné, ha az Előre legkésőbb a következő szezon előtt eljöhetne a SET Központba.

Ki lehet próbálni

Ingyenes diagnosztikai - és szűrővizsgálatokkal, életmód tanácsadással, valamint ismeretterjesztő előadásokkal készül a Debreceni Egyetem SET Központja a város első nagyszabású sportnapjára. Hagyományteremtő szándékkal először január 7-én megrendezendő FőnixFitt 2017 elnevezésű esemény egyszerre szól azoknak, akik eddig még nem fordítottak kellő figyelmet testük karbantartására, de azoknak is akik napi, vagy akár heti rendszerességgel mozognak.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!