Sport

2016.03.03. 14:32

Vereség, pedig a Torcidán ezúttal sem múlt semmi…

Debrecen - Az <a href="http://ekstraklasa.hu" target="_blank">ekstraklasa.hu</a> egyik debreceni szerkesztője megtekintette a Górnik Zabrze–Ruch Chorzów rangadót.

Debrecen - Az ekstraklasa.hu egyik debreceni szerkesztője megtekintette a Górnik Zabrze–Ruch Chorzów rangadót.

Ha a Torcida szót halljuk, talán egyből beugrik a debreceni focirajongóknak a Hajduk Split csapata és annak szurkolótábora. Kellemes emlékek fűződnek az adriai városhoz, ugyanis 2005-ben kettős győzelemmel és 8–0-s gólkülönbséggel ütötte ki a DVSC-TEVA a horvát csapatot a Bajnokok Ligája 2. selejtezőköréből. Van egy másik Torcida névvel ellátott szurkolói csoport is, amely azonban épp a másik irányban található, azaz Lengyelország déli részén, Sziléziában. A Górnik Zabrze csapatának méltán híres-hírhedt szurkolótábora nagyon kiélezve készült a 105. Nagy Sziléziai Derbire, amit az ekstraklasa.hu oldal (lengyel futballhírek magyarul) egyik debreceni szerkesztője is megtekintett a helyszínen.

Közel tízórás, kellemes tájakon átvezető autókázásra található Debrecentől a bányászváros Zabrze. A nagyjából 180 ezer fős település csapata, a Górnik, lengyel csúcstartó a bajnoki címek terén, ugyanis 14 elsőségét csak az ősi rivális szomszédvár, a Ruch Chorzów tudott megismételni. A két csapat összecsapását a tabellán elfoglalt helyüktől függetlenül óriási várakozás előzi meg, a szurkolótáborok szebbnél szebb koreográfiákat készítenek, és a mellékutcák sötétjében néha-néha elcsattannak pofonok is.

Állt a játék

Az Ekstraklasa 23. fordulójában a felújítás alatt álló, végleges elkészülése után 31 ezer fős zabrzei Ernst Pohl stadionban került sor a felek újabb összecsapására. A hazaiak nagy ünneplésre készültek, és épp kapóra jött a vendégszurkolók idegenbeli eltiltása, így az összes jegyet zabrzei érzelmű nézők vehették meg. A déli oldalon helyet foglaló hazai ultrákat a szomszédos GKS Katowice sárga pólós fanatikusai is segítették jelenlétükkel. Miután a bíró belefújt a sípjába és kezdetét vette a derbi, a Torcida is belelendült. Egy megbeszélt jelre sálerdő borította be a lelátót, az előzetesen kiosztott 24 ezer sál egyszerre emelkedett a magasba. Impozáns látványt nyújtott a mutatvány, azonban a Torcida ezt überelni tudta; hatalmas, fogaskerekekkel és logókkal, közepén a Torcida emblémájával ellátott – nagyjából 40x40 méteres – ponyva borította be az ultrákat, amelyet a Wielka machina Zabrzańskiej Torcidy (azaz: A nagy zabrzei Torcida gépezet) felirat egészített ki. A mutatványt a nézők tapssal díjazták, és várták a következő fokozatot, ami a pirotechnikában mutatkozott meg: két oldalt és a felső részen fáklyák lobbantak fel. A tüzes bemutatót követően a bíró megszakította a játékot, ugyanis hatalmas füst borította be a játékteret. A Torcida azonban nem unatkozott ezen idő alatt sem, végig énekelve, közel fél órán át voltak a ponyva alatt. Számukra a show volt a lényeg, a foci csak másodlagos.

Azon sem lepődtünk meg, hogy természetesen egy troll is helyet foglalt a bányászzenekar soraiban, aki a Ruch góljainál hatalmas ünneplésben tört ki. A vehemens hazai drukkerek először szóval, aztán kisebb agresszióval próbálták a dolgot a helyén kezelni, látszólag sikertelenül, ugyanis az illető tudomást sem vett az őt körülvevő forró hangulatról, és folytatta ünneplését. Csak bízhatunk benne, hogy épségben hazatért az önmagáról megfeledkező zenész.

Féken tartották őket

A mérkőzés egyébként nem hozott meglepetést, az ötödik helyen álló vendég Ruch Chorzów kétgólos (0–2) győzelemmel térhetett haza, míg a Górnik Zabrze vereségével visszacsúszott az utolsó, azaz a 16. helyre. A vendégek buszát „természetesen” kisebb hazai tömeg várta a kijáratnál, de a pajzzsal felszerelt biztonsági erők féken tartották őket.

Az átélt élményekkel gazdagabban újabb tíz óra kocsikázás várt ránk, hogy visszatérjünk a szürke valóságba. Magyarként nagyon jó érzés volt, hogy ilyen közeg is övezheti a labdarúgást, és ha kicsit szentimentálisak lennénk, még azt is mondhatnánk, hogy hazagondolva könnyet csalt a szemünkbe az irigység. Szinte felfoghatatlan számunkra, hogy egy tök utolsó lengyel csapatnál telt ház van, és olyan szurkolást láthattunk, amilyenről csak álmodhatunk a hazai pályákon. A csapat és a szurkolók közös úton haladnak, segítik és kiegészítik egymást. Ez egy másik világ, és csak remélhetjük, hogy egyszer nálunk is előtérbe kerül ez a mentalitás.

HBN–PZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!