Sport

2015.09.24. 13:50

Risztov Éva a szívére hallgatott

Budapest, Debrecen - Bár nincs hosszútávúszó, az edző Kovács Rita munkájára továbbra is számítanak a DSC-SI-nél.

Budapest, Debrecen - Bár nincs hosszútávúszó, az edző Kovács Rita munkájára továbbra is számítanak a DSC-SI-nél.

London olimpiai bajnoka, Risztov Éva búcsút intett Debrecennek, s a fővárosban, a Kőbánya Sport Clubban, Turi György irányításával folytatja karrierjét. Az úszónő távozásával a cívisváros elvesztette első olimpiai aranyérmesét, ráadásul a Risztov miatt életre hívott DSC-SI hosszútávúszó csoportja versenyző nélkül maradt. A kialakult helyzetről kérdeztük Becsky Andrást, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatóját.

Új helyzet

– Risztov Évával egy olyan együttműködésünk volt, ahol mindkét fél a maximumot nyújtotta. Debrecen nyugodt hátteret biztosított a felkészüléséhez, aminek egy olimpiai aranyérem lett a gyümölcse, melyet a város is a magáénak érezhetett. Éva a közös évek után már kicsit debreceninek is vallotta magát, de a szíve visszahúzta Budapestre. Miután augusztusban lejárt a szerződése, egy teljesen új helyzet adódott, nyitottá vált szinte minden kérdés. Sokszor tárgyaltunk a szerződése meghosszabbításáról, ám a végleges döntése a Kőbánya SC lett. A magyar sportnak az a legfontosabb, hogy Éva a legideálisabb körülmények között készüljön, s kiugró eredményt érjen el Rióban. Nagyon sok sikert kívánunk a további karrierjéhez! – nyilatkozta a Naplónak Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója.

Szisztematikus munkával

Risztov Éva távozásával az utolsó hosszútávúszó is eligazolt a DSC-SI kötelékéből. Mint azt korábban megírtuk, a korosztályos válogatott versenyzők, Papp Márk, Sibalin Flóra és Szilágyi Nikolett már új egyesületben edzenek. Adódik a kérdés, mi lesz a hosszútávúszó csoport, illetve az edző, Kovács Rita sorsa, akit anno azért csábítottak Debrecenbe, hogy elsősorban Risztov felkészítését segítse. – Gyorsan szeretném leszögezni, a fiatal tehetségek családi okok miatt távoztak, más városokból érkeztek hozzánk, s a honvágy miatt váltottak. Kovács Rita személyében az ország egyik, ha nem a legjobb hosszútávúszó edzője dolgozik nálunk, éppen ezért mindenképpen látunk perspektívát a szakág működtetésében. A hosszútávúszás élsport szinten átmenetileg nem lesz jelen a Debreceni Sportuszodában, viszont szisztematikus munkával újra élversenyzőket akarunk nevelni a DSC-SI-ben. Rita pedig, innentől kezdve elsősorban a „medencés” úszók sikereiért dolgozik tovább. A jövőt debreceni, vagy itt élő sportolókkal képzeljük el, mert hiszem, hogy minden sportágnak szüksége van a városhoz kötődő utánpótlásra, de ez nem jelenti azt, hogy elzárkóznánk az „oldalági” betagozódástól – fogalmazott a sportvezető.

HBN-Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!